Местна инициативна група от Варненско обмени опит в Дания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:00 / 17.10.2023
598
Представители на МИГ "Възход - Ветрино, Вълчи дол, Провадия“ посетиха две Местни инициативни групи, развиващи дейност на територията на регион Южна Зеландия в Дания - МИГ SJÆLLANDSYD и МИГ Slagelse. Визитата е проведена в края на септември съгласно графика за дейностите на МИГ "Възход“, които включват организиране и провеждане на срещи за обмяна на опит, добри практики и знания с други местни инициативни групи от страните-членки на ЕС, които също прилагат подхода Водено от общностите местно развитие, съобщиха от Областния информационен център във Варна.

Домакините са споделили своя богат опит в работата по подхода. Гостите са се запознали с реализирани иновативни проекти в сферата на туризма, подпомагане развитието на малкия бизнес, екологичните дейности и опазването на културното наследство.

По време на посещението са проведени две работни срещи, след което са посетени обекти, подпомогнати от МИГ: фитнес център и екологична отоплителна инсталация на обществена сграда в Præstø; природна зона за отдих в Baarse; "Møns is“ - ферма за млечни крави с мандра, производство и продажба на сладолед директно от фермата; иновативен Геоцентър Møns Klint и природната забележителност "Møns klint“ (Скала край Балтийско море), където МИГ е финансирал площадка за игра и съоръжения от варовик; "Горската кула на Зеландия“ в Rønnede, предлагаща възможност за докосване до природата с 360о гледка върху ландшафта на Южна Зеландия; Музей на автобусите в Skælskør - най-големият автобусен музей в скандинавските страни; Хижите на дърветата "Møllegårdens“ в Dalmose; "Ъгълът на Бруунс“ в Skælskør - артистична среда, където творчеството и културата процъфтяват в социална работилница и магазин на четирима художници, и "Nyderiet“ в Boeslunde - малък магазин, продаващ разнообразни местни продукти.

В края на визитата екипите на местните инициативни групи са заявили готовност да продължат своето съвместно сътрудничество.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
ДПС - Варна застана зад Ахмед Доган
Промяна за една болница във Варна
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).