Местната власт коментира бюджета на Варна за 2013 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:41 / 21.02.2013
1280
Бюджетът на Варна за тази година, който вчера Общинският съвет прие на заседание, е балансиран и изпълнява всички приоритети, които има общината. Макар и амбициозен, той е реалистичен и в съчетание с европроектите, ще даде добра основа за развитието на морската столица. Това мнение изрази председателят на комисията по финанси и общински съветник от ГЕРБ Иван Портних, предаде Дарик.

Макрорамката на бюджета е увеличена с близо 20 млн. лева спрямо миналогодишната. Бюджетът защитава основните функции на общината, които винаги сме декларирали, че са основни за нас. А именно здравеопазване, образование, култура, социална програма, която е уникална за страната. Във всичките тези четири направления има увеличение на средствата, изтъкна той. Нов акцент в тазгодишния бюджет - несравнимо по-големи средства са отделени за пътна инфраструктура и подобряване на уличната мрежа. "Основният проблем на града ни са дупките и затова смятаме, че е необходимо той да бъде отразен в бюджета. Затова толкова много средства бяха насочени в тази насока. Това се случва за първи път и затова ще настояваме да се упражнява по-висок контрол за разходването на тези средства и с тях да се постигне максимален ефект. Разбира се, този бюджет няма с магическа пръчица да реши въпросите на града, но той дава една добра основа за стабилност във финансово отношение на община Варна и за развитието на града през 2013 г", каза още Портних.

Според него БСП, която не подкрепи бюджета, е изключително популистка партия. Още в работата на комисиите, където в различни разрези беше разглеждан бюджетът, където можеха да се внасят всякакви предложения и където всъщност е експертната работа, съветниците от БСП на практика не участваха в тези комисии, припомни съветникът.

"Бюджетът изглежда по-малък проблем на фона на случващото се в момента в страната; на фона на това, че кметът го няма 11 дни, откакто започнаха всички тези протести и проблеми. На фона на това, че кметът се появява за 5 минути в зала "Пленарна" и излиза. И как да обсъждаме бюджета, когато ние нямаме отчет за 2012 г.? Ние не можем да участваме в гласуване на такъв бюджет, когато дори не си видял миналогодишния отчет", коментира пред Дарик лидерът на БСП във Варна Борислав Гуцанов.

Според него това, което се случва в Община Варна, е пълен абсурд. "Неслучайно Варна, най-добрият град за живеене до преди 2-3 години, в момента е най-бързо рушащият се град в държавата. Какво да обсъждам бюджета, когато виждате какво реално се случва? Бюджетът е малко повече, отколкото миналата година, и доста по-малко от това, което беше преди 3,5-4 години. Това отново говори, че ние не можем да стигнем до онези нива, които достигнахме един път. Освен това бюджетът е функция на случващото се в града. Не може бюджетът да се формира само и единствено от данъците, нито пък общината постоянно да иска и последните стотинки на варненци, които да влязат в местния бюджет. В момента всичко е изстискано от джобовете на хората и по някакъв начин разпределено. Аз не съм съгласен с голяма част от разпределението", заяви Гуцанов.

Според него, ако не се развие икономиката и не се направят проекти за развитието на града, бюджетът ще бъде това, което в момента - с всичките възможни заеми, който се взимат, с всички възможни помощи от страна на централната власт. "Но тази ситуация, за да е такава, има виновници. Не може да нямаш нито един проект за развитието на този град. Не може да спираш проекти, които са финансирани от чужди държави, не можеш да спираш развитието на пристанището, не може да спираш втори мост на града, нито околовръстен ринг. Няма как да нямаш приоритети за развитие и да искаш да имаш бюджет на града. Бюджетът се формира, когато има икономическа среда, а тя е разбита", посочи председателят на БСП в морската столица.

Бившият председател на финансовата комисия Янко Станев обяви, че подкрепя бюджета. След като се изпълнява приходната част в последните три години, значи бюджетът е изготвен от добри финансисти, изрази мнение той.

"Бюджетът е антикризисен, но по отношение на икономическите фактори, заложени в него. Само ако погледнете инвестиционната програма, която отива към 52 млн. лв, това означава, че тези средства ще отидат във варненските фирми, или във варненските граждани. През всичките тези години съм наблюдавал един леко страхлив подход и това е без кредити. Сметнете го, трябва да дойдат от държавата за нашия град между 15 и 20 милиона годишно капиталови разходи. Защото аз като погледна постановленията на Министерски съвет, все виждам другите общини, нашата не я виждам", каза Янко Станев.

Според него друга характерна особеност на бюджета е да гарантира приоритетите на общината, като продължава политиката на подпомагане в сферата на образованието и здравеопазването. В него са заложени и кредитни инструменти за европроектите.

"Ако клатим много лодката, има вероятност да просрочим и тогава, вместо да вземем от Европейския съюз пари, ние ще потънем. Направо ме е стах като си помисля, че може да се наложи да плащаме близо 200 милиона", коментира още Станев.

Общинският съветник Костадин Костадинов и неговият колега Ивайло Митковски бяха единствените, които гласуваха против бюджет 2013-та. Един от основните мотиви на Костадинов да вземе такова решение е липсата на информация как точно са харчени парите на общината през изминалата година.

"Общинския съвет във Варна не прие да финансира общинска програма ин витро, но за сметка на това увеличи парите за кучкарника. С това община Варна показа, че за нея кучетата са по-важни от бебетата. Тези решения бяха подкрепени от ГЕРБ, БСП, Атака и бившите депесари - една много странна коалиция", коментира той.

Общинският съветник и председател на движение "Нашият град" Владимир Тонев заяви пред Дарик, че неговата партия подкрепя бюджета, тъй като е добре направен и балансиран. Освен, че има ясно изразени социални функции, той има и силна капиталова програма, смята той.

"Хубавото е, че в момента очакваме да се реализират програми, които са извън бюджета и вероятно ще могат да се усвоят над 150 млн. лв.", коментира Тонев.


Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
27.12.2022 Румен Гълъбинов: Прогнозите са за значително по-нисък ръст на БВП за следващата година поради рецесията
28.04.2014 Съветниците приеха окончателния годишен отчет на бюджета на Варна за 2013
г.
22.04.2014 Над 11 млн. лв. са изхарчени във Варна за култура, религиозни дейности и почивно дело през 2013 г.
11.04.2014 На 101% е бил изпълнен бюджетът на Варна за 2013 г.
06.12.2013 Близо 25 млн. лв. били инвестирани в инфраструктурата на Варна през
годината
10.10.2013 Все още нямало решение за актуализация на бюджета на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).