Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Местният бизнес иска аванс при обществените поръчки
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 11.12.2008Коментари (0)970
Варненската търговско-индустриална камара е поискала от общината да дава приоритет на местни фирми при избора на изпълнител на обществени поръчки. Това е предложил председателят на камарата Иван Табаков на организираната от кмета Кирил Йорданов среща с браншови организации, посветена на връхлитащата икономическа криза. Табаков припомни, че подобно споразумение е подписано между представители на синдикатите, браншовиците и общината. "Това би било добра мярка за стимулиране на местната икономика, но е изключено да се реализира. В противен случай бихме нарушили Закона за обществените поръчки, според който всички участници в конкурсите трябва да са с равен старт", коментира зам.-кметът по финансите Борислав Борисов. "Става дума за протокол, който подписахме в края на първия ми мандат и там изрично е упоменато, че предпочитани ще са фирми от Варненския регион при равни други условия", обясни Йорданов.

Браншовиците препоръчват и времето на криза да се използва за преквалификация на загубилите работата си. Градоначалникът пък вече е разпоредил да се намерят подходящи места за обученията. Варненската туристическа камара е връчила на кмета концепция за работа и управление на гаранционен фонд за разкриване на нови редовни въздушни линии от и до Варна. Шефът на камарата Марин Нешков уточни, че в документа е залегнало разходите на фонда да се покриват от неговите учредители, т.е. от частния бизнес и общината. "Според разчетите за първата година се предвижда общината да поеме 30%, за втората 20 на сто и 10% за третата година, с презумпцията, че дотогава фондът вече ще е набрал достатъчно средства", обясни Нешков.

Като реална проява на кризата Борисов посочи пропадналите търгове за продажба на имоти, с които трябваше да се закърпи дупка в бюджета. Тя се изразява и в двойния спад в търсенето на недвижими имоти, заяви шефът на една от най-големите строителни компании във Варна Пламен Андреев. Той препоръча приоритет да се дава на по-малки, но повече на брой инфраструктурни проекти. По този начин от публични средства щели да се възползват максимален брой фирми.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: