Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Местят ателиетата на Археологическия музей
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 15.11.2008Коментари (0)748
Възможността реставрационните ателиета към Археологическия музей във Варна да бъдат изместени в сградата, пристроена на гърба на Градска болница, обсъдиха съветниците от постоянната комисия по култура. Въпросът беше повдигнат от директора на Регионалния исторически музей - Варна, Валентин Плетньов, който присъства на вчерашното заседание на комисията. В момента ателиетата са в двора на къщата музей "Георги Велчев". Помещенията, които всъщност са бараки, са в окаяно състояние.

"Осем служители на музея работят като реставратори в ателиетата. Страхувам се и то с основание, че всеки по-сериозен теч през зимните месеци, може да причини токов удар", обясни Плетньов. Според него, за нуждите на реставраторите са необходими 6 зали и един склад, където да се съхраняват химикалите, използвани в работния процес. Шефът на Археологическия музей счита, че пристройката на Градска болница е най-подходящ вариант, тъй като е снабдена с мивки и фаянсови плочки. След като се запознаха с проблема, общинските съветници взеха принципно съгласие за преместване на работните помещения, а конкретните параметри ще се обсъдят на следващото заседание.

Изменения и допълнения на статута за удостояване с почетни звания на община Варна обсъдиха още членовете на комисията. По предложение на Панко Анчев, званието "Почетен гражданин на Варна" трябва да се присъжда освен за заслуги към общината и духовното развитие на града и за благотворителна дейност и творчески постижения. След измененията, с високото звание могат да се окичат и варненци, завоювали златни медали на летни и зимни олимпийски игри. За кандидатурите ще се иска становище и от Председателския съвет към местния парламент.

Следващата година да бъде посветена на чешката култура във Варна, предложи съветникът от ГЕРБ доц. Константин Трошев. Той уточни, че внася предложението, което би могло да е част подготовката на Варна за европейска столица на културата. В проектоплана са включени премиери на книги, моноспектакъл, дни на чешката музика, както и церемония по именуването на площад "Антон Новак", намиращ се пред Морската градина, в присъствието на кмета на Прага. Проектобюджетът за всички мероприятия е около 25 хиляди лева, уточни Трошев.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: