Местят рейдовата кула в "Аспарухово" до средата на 2013 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:30 / 14.02.2011
876
Нова рейдова (трафик) кула ще бъде издигната вляво от входа на плавателен канал №1. Тя ще се намира преди кея в кв. "Аспарухово", съобщи Георги Генчев, изпълнителен директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Вече е дадена визата за проектиране, осигурени са 3 млн. лв. за изграждане на новото съоръжение. Предстои определянето на изпълнителя на обекта. Трафик кулата трябва да бъде завършена до средата на 2013 г., допълни Георги Генчев. Тя ще замени сегашната рейдова кула, чието местоположение в пристанището неведнъж е създавало сериозни проблеми. Пресен е още споменът за инцидента, когато кораб се блъсна в нея и спешно трябваше да бъде ремонтирана. Преди 3 години пък се наложи "Морска администрация" да обяви търг за брегоукрепване и защита на фундаментите на рейдовата кула, която пострада при наводненията и бурите. Съществуваше опасност при силни ветрове и голямо вълнение основите на кулата да бъдат подкопани, а устойчивостта й да бъдe нарушена. В нея е разположена системата за управление на корабния трафик от нос Шабла до нос Емине.

Определянето на новото местоположение на рейдовата кула е свързано и с предстоящото реформиране на пристанищната територия. Предстои изграждането на новия терминал и превръщането на "Варна-изток" в зона за обществено ползване.

Преди време

На 1 май 2007 г. корабът "Michail M" се блъсна в рейдовата кула. Засегнати бяха бетонната стена и насипът около съоръжението. Екипажът на борда на плавателния съд бе руски, но корабът плаваше под флага на Сент Кидс и Невис. "Michail M" излизал от канала, който свързва Варненското и Белославското езеро, и правел маневра за влизане в пристанището. Малко преди приключване на т.нар. поровот обаче екипажът изгубил управление и булбът на кораба се оказал под прозорците на рейдовата кула. Причината за инцидента се оказал настъпилият по време на маневрата блекаут - внезапно изключване на всички системи поради липса на ток.

Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).