Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Метални стружки в сандвичите на варненски ученици
Автор: Екип Varna24.bg 11:14 / 05.10.2012Коментари (3)1836
© Народно дело
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Добри Чинтулов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Метални стружки откриха ученици от основно училище "Добри Чинтулов" във варненския квартал "Трошево" в сандвичите си с кашкавал. Възможно е преди това някои от другарчетата им да са хапнали от тях. До опасната ситуация за здравето на малчуганите от началния курс се стигнало в сряда по време на следобедната закуска в стола на училището. Преди децата да насядат по масите, работници извършвали ремонт в помещението за чиста посуда, обясни домакинката на стола Златка Йорданова.

"Работниците подменяха рафтовете и за целта използваха ъглошлайф. Вдигна се голяма пушилка, която се разнесе в съседното кухненско помещение", допълни тя. След термичната обработка на опушените сандвичи децата се наредили в стола, за да си вземат закуската. Преди да захапе филийката си, един от малчуганите забелязал сиво петно в кашкавалената коричка. Показал "находката" на възпитателя, а той сигнализирал ръководството на училището. Съмнителната закуска веднага била прибрана до пристигането на д-р Димитър Миленков от общинската дирекция "Социални дейности и здравно развитие", който в присъствието на училищния лекар и помощник-директора Мариана Стоянова разчоплил коричката и извадил от нея метална стружка с дължина около половин сантиметър.

Незабавно училищният директор подава сигнал до Регионалния инспекторат по образованието, Регионалната здравна инспекция, заместник-кмета по просветните въпроси Коста Базитов и прокуриста на общинската фирма "Ученическо и столове хранене" (УСХ). От фирмата обещаха още в петък да съберат екипите, за да им припомнят спешно инструкциите за безопасност. Междувременно учителите прозвъняват на всички родители, чиито деца са хапнали следобедна закуска в стола, и ги предупредили да наблюдават тяхното здравословно състояние.

Пред школската лекарка и зам.-директорката доктор Миленков от общината коментирал, че няма опасност за здравето на децата. "Факт е, че стружка има, независимо дали това може да застраши здравето на децата, или не. Фирмата трябва да си понесе отговорността за нарушението", категорична е заместник-директорката по учебната част, която подчерта, че общинската фирма УСХ е ползвател на столовата база и школското ръководство не отговаря за контрола там.

Петър Кадънков, прокурист на ОП "УСХ": Събираме всички за инструктаж

"Имахме извънреден ремонт на една от фурните. При рязането на елементи са отскочили стружки върху сандвичите, въпреки че хората, които са извършвали поправката, са много опитни. По принцип не извършваме ремонти, докато се готви, но в случая се е налагало. В петък събираме всички на инструктаж, за да им напомним как трябва да се правят нещата, защото едно малко невнимание може да коства много."

По случая със замърсените с метални отпадъци сандвичи от Регионалната здравна инспекция са сезирали незабавно колегите си от Агенцията по безопасност на храните (АБХ) във Варна. Оттам веднага са изпратили инспектори, на които е възложено да направят пълна проверка на училищния стол. В зависимост от констатациите от АБХ могат да връчат на отговорните лица констативен протокол, предписания или да им съставят акт за административно нарушение. Регионалният директор на АБХ - Варна, д-р Живка Манева увери, че резултатите от проверката на подчинените й ще бъдат обобщени и огласени още в петък. От училищния стол пък успокоиха, че още в сряда следобед, веднага след възникването на съмненията, че сандвичите на децата са замърсени със стружки, те били заменени с кроасани. Все още обаче никой не може да отговори колко деца са хапнали сандвичи, преди закуската им да бъде подменена, както и дали в изядените филийки е имало стружки.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.10.2012 г.
0
 
 
Образованието ни е пълна боза !
0
 
 
Не защитавам никого, но подобно нещо може и в къщи да се случи. Много пара за нищо.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: