Метеоролозите: Нямаме пари, за да изпълним изискванията на ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:49 / 05.12.2008
594
Ръководството на НИХМ към БАН е изключително притеснено от въвеждането на новите европейски изисквания, стана ясно от вчерашната традиционна годишна конференция на института, провела се във Варна. От следващата година с директива ЕС забранява използването на измервателни уреди с живачни стълбове в Европа. Въвеждането на новите европейски изисквания налагат пълна автоматизация на синоптичните станции и въвеждането на електронни измервателни уреди. "Това при нас не може да стане от веднъж", каза зам. генералният директор на НИМХ към БАН ст. н.с. д-р Петко Симеонов. За тази цел са необходими огромни средства, с които академията не разполага, добави той. За постигането на пълна автоматизация на метеорологичните станции и цялостна подмяна на електронните измервателни уреди, е нужна държавна политика. Трябва да се подготви съответната документация и да се кандидатства по проект за външно финансиране, смята д-р Петко Симеонов. Поне година ще отнеме и изпитването на новата техника, както и сравняване на данните отчетени от живачните и електронните измервателни уреди, уточни зам. генералният директор.

С цел икономия на средства през тази година са били съкратени и 16 метеоролози от източна България. Един е бил уволнен. БАН-София е закрил цял сектор от структурата си - печатната си база.

Изключително важно е в България да бъде изградена единна национална радарна мрежа, смятат метеоролозите. Всички съседни държави разполагат и работят с такава, уточниха учените. Системата за предварително известяване също страда от редица недостатъци, заяви още д-р Петко Симеонов.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).