Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Международен франкофонски фестивал за ученически театър провеждат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 28.03.2011Коментари (0)813
XVIII Международен франкофонски фестивал за ученически театър ще се проведе във Варна. Това каза Сесил Фистеберг - аташе по сътрудничеството в областта на френския език към Френския институт в България, представителство Варна. Тя коментира, че това е част от предвидени мероприятия за месеца на франкофонията, който се провежда във Варна.

По думите й XVIII-о си издание на фестивала има за цел да покаже един по-разширен формат с повече участници, разнообразни инициативи и изключително богата програма. Събитието ще стартира от 31 март и ще продължи до 3 април. Във фестивала участие ще вземат общо 180 участници в 21 трупи - 16 трупи от България и 5 чуждестранни трупи от Франция, Полша, Румъния, Македония и Мароко. Сесил Фистеберг заяви, че трупите ще имат за цел да покажат на публиката езиковото си и театрално майсторство. В продължение на 4 дни трупите ще участват в работни ателиета с големия френски актьор, драматург и режисьор Жан-Марк Шото и ще представят на публиката своите 15-минутни театрални продукции, адаптирани за сцена по текстове от френски и български автори, включително български народни приказки.

Освен Жан-Марк Шото и Ина Добрева, която учи актьорско майсторство в Париж, членове на фестивалното жури са специалистите по френски език Карол Люсон от Френския институт, Дима Динкова - председател на Алианс Франсез Стара Загора и Райна Тренева от Асоциацията на преподавателите по френски език в България. На отличените френскоговорящи любители-актьори ще бъдат раздадени наградите: "Златна маска за чуждестранна трупа", "Златна маска" за българска трупа; "Сребърна маска" за българска трупа, "Бронзова маска" за българска трупа, Специална награда за най-добър актьор, Специална награда за най-добра актриса и Награда за млад талант.

Един от победителите ще представи и страната ни на фестивала за ученически театър, който ще се проведе в турската столица Анкара между 10 и 14 май. Сесил Фистеберг заяви, че в рамките на фестивала Жан-Марк Шото ще представи познатия в цяла Европа моноспектакъл "Възхвала на глупостта" - адаптация на известната творба от Еразъм Ротердамски.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Лято 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: