Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Международен терорист остава за 30 дни във варненски арест
Автор: Екип Varna24.bg 17:12 / 20.06.2013Коментари (0)631
© Bulfoto
На основание чл.16 от ЗЕЕЗА, Варненският окръжен съд (ВОС) определи мярка "временно задържане" за срок от 30 дни за Так Халеф, издирван от турските власти заради участие в терористична организация ПКК.

51-годишният кюрд, който има двойно гражданство - на Турция и на Кралство Швеция е издирван чрез Интерпол Анкара на основание заповед за арест от април 2008 година на Четвърти Висш Наказателен съд на Диарбекър, заради престъпление, извършено в началото на 1989 година.

Официалните власти на Турция са изпратили документи, в които се представя участието на Халеф в разузнавателната дейност на терористичната организация, както и за дейност, свързана с обучението на членове на ПКК. Турската държава настоява за временното задържане на Так Халеф и уверява, че ще изпрати официално искане за екстрадицията на издирвания мъж.

Халеф беше задържан преди два дни на Аерогара Варна, когато е влязъл в България, за да почива заедно със семейството си на "Зл.пясъци". Той заяви пред съда, че единствената му вина е в това, че е роден кюрд. Адвокатите му съобщиха, че Халеф има шведско гражданство от 1998 година. Те настояват българските съдебни власти да се съобразят и със статута на бежанец, който кюрда има от 1989 година, след като напуснал пределите на родината си. Защитата твърди, че Халеф е преследван от турските власти заради политическите си убеждения и живота му би бил в опасност, ако бъде екстрадиран в Турция.

Спрямо Так Халеф вече е имало процедура по екстрадиция в Швеция през 2009 година, но шведските власти са отказали да го предадат. Всички тези факти обаче не могат да бъдат ценени в това производство, уточни ВОС. Днес единствените аргументи, с които българският съд определи временната мярка задържане за срок от 30 дни се намират в документите, изпратени от турските съдебни власти. Това са: валидна заповед за арест, съобразена със ЗЕЕЗА, обвинение за престъпление, което се наказва с "лишаване от свобода" с максимален размер от 15 години и официална декларация от турската държава, че ще изпрати аргументирано искане за екстрадицията на Халеф. Фактът, че чужденецът е в България на почивка и че има регистрация в хотел на "Зл.пясъци" не е доказателство, че той ще се яви на производството по същество за екстрадицията му в Турция. Дотогава Так Халеф ще бъде настанен в Затвора Варна.

Ако обжалва днешното определение на ВОС, Халеф ще се яви пред Апелативен съд Варна на 25 юни 2013 година от 10,00 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: