Министър Малинов с важна новина от Париж за новите реактори на АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
10:27
329
"Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с настъпването на предстоящия зимен сезон. От ключово значение е предприемането на единен подход за гарантиране на енергийната сигурност“. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на двустранна среща с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Двамата разговаряха във френската столица Париж, където се провежда конференция за ядрената сигурност на Украйна. Те се съгласиха, че подготовката на Стария континент за зимата следва да отразява нуждите от петрол, природен газ и електроенергия, включително и с оглед очаквания дефицит в Украйна.

До края на настоящата година ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между българското Министерство на енергетиката и Международната агенция по енергетика. Около тази краткосрочна мярка за засилване на сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес се обединиха Малинов и Бирол. Официално страната ни ще се присъедини към агенцията, след като стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Министър Малинов се срещна и с помощник-секретаря на енергетиката по международните въпроси на САЩ Андрю Лайт. Двамата бяха единодушни, че с разширяването на Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България ще се даде нов хоризонт на двустранните отношения. Сред темите на разговора бе напредъкът по проекта за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй“. Министър Малинов и помощник-секретарят Лайт изразиха желанието на българската и на американската страна подписването на договор за инженеринг между "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД и консорциум между Уестингхаус Електрик Къмпани и Хюндай енджиниъринг енд къстръкшън да се осъществи до 30 октомври тази година. По време на срещата бе отбелязан и напредъкът на страната ни в проучването на приложимостта на малките модулни реактори у нас като допълващи енергийни мощности, които ще допринесат за гъвкавостта на системата.

Министър Малинов припомни, че в реализацията на този процес ще разчитаме на отличното сътрудничество с Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA). Задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в областта на диверсификацията на свежото ядрено гориво, отработеното ядрено гориво, петрола и съхранението на възобновяема енергия също бяха сред обсъдените теми.

В рамките на визитата си в Париж министър Малинов разговаря и с украинския си колега Герман Галущенко. Двамата обсъдиха теми от ключово значение за енергийната сигурност на Украйна през предстоящия зимен сезон - увеличаване на входящия капацитет към електропреносната мрежа на страната от 1.7 на 2.5 гигавата, както и възможностите на България за солидарна помощ към украинския народ чрез предоставяне на електроенергия за зимата. Сделката за продажба на реакторите от АЕЦ "Белене“ на Украйна също бе сред темите на разговор между двамата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (74):
10.10.2024 Водят се разговори с огромна компания, която да достави турбини за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
10.10.2024 АЕЦ "Козлодуй" и Уестингхаус предприеха важна стъпка
06.10.2024 Има дефект в парогенератора на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"?
02.10.2024 Важни новини за АЕЦ "Козлодуй" и новите реактори
12.09.2024 КЗК погна АЕЦ "Козлодуй"
02.09.2024 Пълна подкрепа от парламента на Южна Корея за новите мощности в АЕЦ
"Козлодуй"
Още новини от Новини от Варна:
Тестват системата BG-Alert днес във Варна
Атрактивна изложба стартира във Варна
Полицейска акция на територията на Варна!
Националната образователна кампания "Пресичам безопасно с TEDI" г...
Варненци станаха свидетели на уникално явление
Слънчево ще бъде във Варна утре, температурите достигат до 22 гра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).