Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Миризмата от екарисажа остава в историята
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 06.08.2009Коментари (0)1140
Инсталация за елиминиране на неприятните миризми планират да поставят във варненския екарисаж,. Системата ще променя отделяния мирис на молекулно ниво, като добавя кислород. Съвременната технология, ще намали драстично разпространението на миризмата, която се получава при изгарянето на животинските останки. Всичко това разказа зам.- управителката на екарисажа Латинка Капитанова. Тя уточни, че в момента предприятието събира оферти на фирми, които биха могли да изградят инсталацията. Инвестицията ще струва най-малко 250 000 лв., уточни тя. От предприятието все още не се ангажират с точен срок, кога ще бъде поставена инсталацията. Оптимистичните им прогнози обаче са за след година и половина. Инсталацията ще улавя миризмите от всички помещения на завода преди да са излезли навън. Към тях ще добавя молекула кислород. На финала след сложната обработка в околностите на завода ще излиза въздух без миризма. Системата ще се поставя поетапно във всички помещения на предприятието.

„Преди да предприемем мерки за обезмирисяването, първо трябва екарисажът да премине на работа с природен газ", разказа от своя страна главният икономист на предприятието Георги Недев. Това било приоритет, тъй като е заложено в условията на комплексното разрешително на екарисажа. „В момента работим на въглища и за да намалим замърсяванията трябва да преминем на природен газ. Срокът, който ни е поставен е до октомври 2010 г., но смятаме, че ще успеем още в началото на следващата година", обясни Недев. Веднага след това, пак според условие в разрешителното, ще започне и изграждането на локално пречиствателно съоръжение, което да представлява преграда, преди заустването в градската канализация. За последното екарисажът има сключен договор с ВиК. Инвестициите за двете неща ще са около 350 000 лв.
Предприятието разполага със становище на здравното министерство, според което може да съществува на 660 м от Тополи и 600 м от Казашко, декларираха от екарисажа, за което показаха и документи. "Като предприятие за странични животински продукти сме одобрени и съгласно европейски регламент. На всеки шест месеца ни проверява екип от Европейската комисия. Отговаряме на всички изисквания и не замърсяваме околната среда", категорична е Капитанова."Миризмата от която недоволстват жителите на района е неприятна, но това не е замърсяване", коментира тя. Зам.- управителката подчерта, че в нито един нормативен акт миризмата не фигурира сред компонентите на замърсяване на околната среда. "Обезмирисителната система ще бъде внедрена без да го изискват от нас, но след като изградим газовия котел и пречиствателната, защото за тях имаме срокове", посочи Капитанова.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: