Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мистериозно насекомо нападна Варна
Автор: Димитър Щерев 08:24 / 18.06.2024Коментари (0)8031
©
Едно от най-мистериозните насекоми нападна Варна. Песента на мъжките се носи надалеч, като освен и силна, тя се чува през светлата част на денонощието (прилича на развален климатик, като звука е много по-мощен).

Това е цикадата, типично за Средиземноморието насекомо, което от няколко години се забелязва във Варна. Близо 17-годишната продължителност на живота на цикадите е една от най-дългите сред насекомите, но само малка част от това време се прекарва над земята. Останалата част от живота им те прекарват под земята като се хранят с течност от корените на растенията. През дългите си години под почвата те сменят пет пъти своите екзоскелети – процес, известен като линеене.

Изключително запомнящото се "пеене“ на мъжките цикади се произвежда основно и при повечето видове с помощта на специална структура, наречена тимбал, двойка от които лежи под всяка страна на предната коремна област. Структурата се извива чрез мускулно действие и тъй като е направена от резилин, се разкопчава бързо при отпускане на мускулите, издавайки характерните си звуци. Някои цикади обаче имат механизми за стридулация, понякога в допълнение към тимбалите.

Цикадите са представени в литературата от времето на Илиада на Омир и като мотиви в декоративното изкуство от китайската династия Шан (1766–1122 пр. Хр.). Те са описани от Аристотел в неговата История на животните и от Плиний Стари в неговата Естествена история; техният механизъм за производство на звук е споменат от Хезиод в поемата му "Работа и дни": "когато Сколимус цъфти и мелодичният Тетикс, седнал на дървото си в уморения летен сезон, издава изпод крилете си своята пронизителна песен". В класическия китайски роман от 14-ти век "Романтиката на трите кралства“ Диаочан е взела името си от опашките от самур и нефритовите декорации във формата на цикади, които украсяват шапките на високопоставени служители.

От близо 10 години цикади, които са южни насекоми, се забелязват във Варна. За първи път преди 7 те създадоха проблем на растенията и бе обсъждан варианта да бъдат внесени специални оси, които са естествен враг.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Арестуваха Брендо
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: