Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Млад варненски режисьор почти превзе Ню Йорк
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 15.03.2013Коментари (0)942
© Черно море
Бивши и настоящи ученици от
III ПМГ "Акад. М. Попов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Миналата година по това време майка ми изпрати камера и започнах да снимам. Стартирах с едно късометражно филмче на един приятел, аз го режисирах и монтирах. И това филмче се класира на финала на международен фестивал в Турция. Темата беше "Околната среда и човекът". Така започва историята за постиженията си в киното един дванадесетокласник. 19-годишният Пламен Димитров е ученик в Трета природоматематическа гимназия "Акад. Методий Попов" - Варна.

За краткия си опит в киното той е постигнал много, даже повече от много хора с дългогодишен стаж.

За международния фестивал в Турция Пламен се изказва лаконично. За него това не е голям успех, въпреки че се е класирал на финала с още първия си запис.

Като най-големия си успех досега дванайсетокласникът определя спечелването на конкурса за млади кинорежисьори Reporteen. Той е бил режисьор, оператор, сценарист и монтажист на триминутния филм, който е грабнал първата награда, а негова съученичка е била актрисата. Филмът печели първо място от общо 60 клипа, а на 24 февруари е бил прожектиран в кино Tribeca в Манхатън. Темата на конкурса е "Свободата е..." и в своя клип Пламен я интерпретира по един по-различен и емоционален начин.

"В моя филм се разказваше за физическата свобода. Филмът беше през очите на старец, който е в болница. Във филма се разказва за този старец, който доживява последните си години в парализа, отнета му е физическата свобода. Един ден неговата внучка отива при него и го закарва до плажа с инвалидна количка. Той знае, че не е ходил там от години и някога това е било неговото любимо място. При вида на морето, вълните, чайките, синьото небе, яркото слънце и цялата красота внучката му му слага слушалки и пуска музика. Тогава филмът се пресича и се връща как старецът става от количката и започва да обикаля около оградата и да приема максимално от всичко, което се случва. Но последният кадър е как той се обръща към внучката си и тя е шокирана от това, което вижда. Тя отива към него, за да го прегърне, и филмът отново се пресича и се връща обратно в болницата. Оттук остава зрителят да реши дали всичко е било реалност, или илюзия." Половината от клипа е заснет в Очна болница. Пламен е разговарял с директора и той му е отпуснал една стая, в която няма никой. Другата половина е заснета на плажа, на голяма тераса, обособена до крайбрежието.
"Главната ми цел беше да интерпретирам темата по малко по-различен начин, чрез история. Снимките бяха в рамките на един ден, всичко стана просто неочаквано добре, на един дъх", споделя Пламен. За него вълнение е предизвикало и награждаването на клипа му, което е било в кино "Влайкова" в София.

Пламен има и още едно голямо признание в киното, но за това накрая.

Освен със създаването на филми дванайсетокласникът безспорно блести и с умения в литературата. Доказват го 10-те спечелени конкурса за есета и разкази. Така, както обича да пречупва стереотипите в кинорежисурата, Пламен не обича да следва стриктно правилата за писане на есе.
"От Х клас започнах да пиша есета, но не си падах по правилата за писане и затова си измислих свои собствени. Смесвах художествен разказ с есе. И така по тези мои правила, които аз си съчиних сам, спечелих 10 национални конкурса", разказва Пламен. Тази година участва в "Любовта в нас" и печели специалната награда на литературното общество - Варна. Споменава също и за спечелването на първа награда в конкурса за есе "103 г. независимост - мит или реалност". " Това съм го написал за час и половина вечерта", казва с усмивка Пацо.

"Наградите ми за есета и разкази са от 1-во до 3-то място, нямам поощрителни. Или ще загубя конкурса, или съм в Топ 3. Първия си конкурс го загубих и много се ядосах, ама след това участвах в друг и ако не го бях спечелил, щях да се усъмня доста в себе си, но аз спечелих първо място", разказва той. И 10-те си отличия печели в рамките на по-малко от 2 години - от началото на Х клас досега.

Въпреки че много обича да чете, сред интересите на Пламен литературата определено остава на 2-ро място. "От малък се интересувам от кино, от 5-6-годишен изгледах много филми. Изконсумирах 2 видеотеки наблизо. Тогава още нямах камера, бяха много скъпи", разказва той. Сдобива се със скъпата техника едва миналата година по това време. Оттогава е заснел 5 филма. "Не са много, защото аз вкарвам доста смисъл, много работя върху един филм", споделя младият режисьор.

Определено мислите и желанията на Пламен се въртят около киното. По един свой си начин той свързва всичките си интереси с камерата. Например сред хобитата му е това да намира нови музикални групи. "Вкъщи имам записани над 100. Един вид си набавям саундтраци за бъдещи филми."
Друго негово хоби са компютърните игри. Даже е искал да стане сценарист, който да пише историите за тези игри.
Както интерпретира темите на филмите си, така гледа и на предстоящия си абитуриентски бал с един по-различен, по-философски поглед. "Не ме вълнува самият бал, а първите дни след него. Тогава, когато осъзнаваш, че всичко тук, в училището, е свършило. Няма я класната стая, преподавателите. Моментът на преход ме интересува. Самият бал ще протече като едно обикновено събиране, само дето всички ще са издокарани. Мен ме вълнува дозата носталгия после."

А иначе всички знаем какво очаква дванайсетокласниците след абитуриентската вечер - висшето образование. Пламен също е мислил за това: "Имах толкова много интереси, но накрая ги сведох само до киното". Той се е нацелил да кандидатства в Нов български университет с кино и телевизия.

Иначе Пламен има една много голяма мечта: "Искам да съм първият режисьор, който успява истински да пробие на Запад, което означава поне номинация на академията - "Оскар"-ите. Доста високо се целя. Мисля да реализирам мечтата си с много труд и отдаденост".

Дойде време и за последния успех на Пламен в киното. А именно, че вчера отпътува за София, където ще бъде жури на "София филм фест".

"Ще ми искат мнението, коментари, рецензии и имам пълна акредитация за целия фестивал", казва с вълнение младият варненски режисьор.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: