Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Младежи подготвиха харта за развитие на доброволчеството
Автор: Екип Varna24.bg 14:02 / 04.07.2011Коментари (0)737
Общината, дирекция "Младежки дейности и спорт" и Младежкият форум за партньорство с местната власт за осма поредна година организират срещата "Национална изложение на младежките организации". То бе част от националната младежка среща на тема "Доброволчество", която започна в края на миналата седмица и на Младежкия фестивал, който завърши вчера.

Проявата даде възможност на повече от 80 младежки организации от цялата страна да представят своята дейност и да обменят добри практики помежду си. По време на изложението организациите разполагаха с щандове в Морската градина за представяне на работата си. Много участници демонстрираха артистичните си умения и на открити сцени.
Националната среща "Младежко доброволчество" популяризира доброволчеството сред политически лица, гости на проявата и пред обществото. Тя бе посветена на Европейска година на доброволчеството - 2011.

В Младежкия дом и в зала "Варна" вчера представители на варненския и националния младежки форум, на Европейския младежки форум продължиха дебатите от петък за изработването на Закон за доброволчеството у нас. Те изготвиха и харта на доброволеца. Младите хора подчертаха, че все още у нас не е идентифицирана волята на институциите и обществото да бъде подпомогнато развитието на младежкото доброволчество. Предложено бе държавата и местната власт във всички общини да подпомогне развитието на програмата "Младежта в действие", която стимулира обмена на доброволчеството между различни страни. Обсъден бе приетият от Министерския съвет план за действие за изпълнение на Националната стратегия за младежта.
В дискусията бе подчертано, че отделените средства за развитие на безвъзмездни трудови дейности не винаги достигат до всички организации. Повечето се концентрират в столицата и в големите градове. В някои малки общини все още доброволчеството не е познато като форма за подпомагане на обществото. Според младите хора част от средствата могат да се набавят по проекти, за да не се товарят общинските и държавния бюджет. Цел на младежките организации е популяризирането на доброволчеството от първите класове в училище, както е в страните от Европейския съюз и САЩ. В исканията си те посочват освен изработването на специален закон и промени в други, които се отнасят до младите хора. Необходими са повече гаранции не само за осигуряване на възможности за доброволен труд и за мобилност извън страната, но и за признаване на дейността от учебните заведения и от работодателите, както е в другите страни.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: