Младежи подготвиха харта за развитие на доброволчеството

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:02 / 04.07.2011
737
Общината, дирекция "Младежки дейности и спорт" и Младежкият форум за партньорство с местната власт за осма поредна година организират срещата "Национална изложение на младежките организации". То бе част от националната младежка среща на тема "Доброволчество", която започна в края на миналата седмица и на Младежкия фестивал, който завърши вчера.

Проявата даде възможност на повече от 80 младежки организации от цялата страна да представят своята дейност и да обменят добри практики помежду си. По време на изложението организациите разполагаха с щандове в Морската градина за представяне на работата си. Много участници демонстрираха артистичните си умения и на открити сцени.
Националната среща "Младежко доброволчество" популяризира доброволчеството сред политически лица, гости на проявата и пред обществото. Тя бе посветена на Европейска година на доброволчеството - 2011.

В Младежкия дом и в зала "Варна" вчера представители на варненския и националния младежки форум, на Европейския младежки форум продължиха дебатите от петък за изработването на Закон за доброволчеството у нас. Те изготвиха и харта на доброволеца. Младите хора подчертаха, че все още у нас не е идентифицирана волята на институциите и обществото да бъде подпомогнато развитието на младежкото доброволчество. Предложено бе държавата и местната власт във всички общини да подпомогне развитието на програмата "Младежта в действие", която стимулира обмена на доброволчеството между различни страни. Обсъден бе приетият от Министерския съвет план за действие за изпълнение на Националната стратегия за младежта.
В дискусията бе подчертано, че отделените средства за развитие на безвъзмездни трудови дейности не винаги достигат до всички организации. Повечето се концентрират в столицата и в големите градове. В някои малки общини все още доброволчеството не е познато като форма за подпомагане на обществото. Според младите хора част от средствата могат да се набавят по проекти, за да не се товарят общинските и държавния бюджет. Цел на младежките организации е популяризирането на доброволчеството от първите класове в училище, както е в страните от Европейския съюз и САЩ. В исканията си те посочват освен изработването на специален закон и промени в други, които се отнасят до младите хора. Необходими са повече гаранции не само за осигуряване на възможности за доброволен труд и за мобилност извън страната, но и за признаване на дейността от учебните заведения и от работодателите, както е в другите страни.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).