Бистро "Академика“ във ВУМ-Варна отбеляза първия си рожден ден днес, предаде репортер на Varna24.bg.
"Академика – ВУМ“ е пилотен за България проект за социално развитие и устойчиво и здравословно хранене, разработен и иницииран съвместно от Висше училище по мениджмънт и Международен колеж. В рамките на проекта, реализиран по договор № 01- ЦЗЗ /03.08.2020 г. с финансовата подкрепа на Агенция за хората с увреждания, бе изградено и отвори врати ново и модерно бистро в центъра на Варна, чиято дейност и активности стимулират здравословен начин на живот и здравословно хранене.
Именно бистро "Академика“ се превърна в дом на Център за защитена заетост “Кредо“ – първи във Варна и втори в България център, осигуряващ адаптирано и защитено работно място, както и съпътстващо обучение за хора в неравностойно положение.
Благодарение на положените труд, постоянство и огромно желание от страна на всички ангажирани екипи, вече една година 15 ентусиазирани младежи с обективна възможност и желание работят в среда, която им предоставя оптимален шанс за реализация на квалификацията и потенциала им. С тяхната подготовка активно се занимава група от преподаватели и ментори – професионалисти в различни области, които осигуряват трудово наставничество, психологическа и социална подкрепа, медицински услуги, възможност за професионално обучение в областта на кулинарните изкуства, обучение по чужд език и обучение за изграждане на личностни умения.
Петнадесетте младежи свикват бързо с работата в областта на кулинарията и ресторантьорството и се грижат с внимание и желание за всички посетители на бистрото под ръководството на своите ментори и наставници. Специалисти в различни области помагат за оптимална възможност при реализацията на потенциала им, както и да повишат качеството им на живот и развитие и да трупат опит в социална среда.
Освен социалната ангажираност и осигуряването на работни възможности за хора в неравностойно положение, в основата на проекта са екосъобразното потребление на ресурси, устойчивия начин на живот, здравословното хранене и цялостното устойчиво присъствие в обществения живот.
Бизнес-моделът възлага на създадения екип разнообразни функции като приготвяне и продажба на храна, административни услуги, отговаряне за различни помещения, възлагане на отговорности, маркетинг, отглеждане на билки и подправки в градски условия, грижа и обслужване на клиенти, сервиране и ресторантьорство – сфери, в които Висше училище по мениджмънт отдавна се е доказало като име в индустрията на бизнеса, хотелиерството и ресторантьорството.
Работните позиции, които заемат младежите по проекта са отговорник търговска зала, помощник-готвачи, пекари, озеленители и са съобразени с възможностите, които всеки един от тях притежава.
Така участниците всеки ден подобряват своята професионална пригодност и социалния си статус и ще получат възможност да продължат да работят и след края на проекта. В дългосрочен план това означава промяна в обществените нагласи и приемане на хората с увреждания като пълноправни членове на обществото.
Не на последно място, чрез проекта се цели да се подобри информираността на обществото за възможностите на хората с увреждания и преодоляване на негативните стереотипи.
Повече за проекта ще научите във видеото от психоложката Галя Койчева и самите младежи.