Млади физици от Варна ще се обучават в ЦЕРН

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:39 / 01.06.2009
1089
До 2 седмици общинският съвет на Женева ще излезе с решение да се подпише тристранен договор за обучение на ученици от Варна в най-големия научноизследователски център в областта на физиката в Европа - ЦЕРН. Това съобщиха председателят на местния парламент Борислав Гуцанов и Мик Сторр, образователен секретар и отговарящ за програмите за обучение в центъра.

Момчета и момичета, които са влюбени в атомната физика, ще се докоснат до голямата наука, а в бъдеще ще се търси вариант в ЦЕРН да стажуват и прясно дипломирани студенти от висшите учебни заведения у нас. В събота във Варна се проведе Регионална научно-практическа конференция с участието на учители по физика, ученици и представители на ЦЕРН. На входа на Морската градина бе изложен минимодел и разяснителни материали за гигантския ускорител. В края на тази есен - след неуспешния първи опит, той ще възпроизведе "Големия взрив" и ще потърси истината за създаването на Слънчевата система и нашата планета.

За втори път през юли група варненски учители ще отидат на обучение в научноизследователския център в Женева. Идеята, според видния български физик проф. Владимир Генчев, е да се "подмлади" гилдията на учените. 10 г. след първите контакти на нашите учени с ЦЕРН, в Швейцария работят 6-7 българи, сред които и варненецът Светломир Ставрев, отговарящ за международните проекти. От наша страна в 4-те замислени експеримента с ускорителя (адронен колайзер - б.а.), който има 10 000 магнита, участват Заводът за топлостроене - Русе, Институтът за ядрени изследвания , СУ "Св. Климент Охридски" и Лабораторията по приборостроене. Вноската за членство на България в ЦЕРН за 1 г. е 500 000 лв. и е малка, защото се изчислява по формула на базата на стойността на вътрешния брутен продукт.

"В ЦЕРН няма криза и събитията в световната икономика няма да попречат на експеримента с ускорителя наесен", бяха единодушни гостите и домакините. Електрическата система за контрол на адронния колайзер, който се повреди от волтова дъга и последвал микровзрив на 6 т хелий на 19 септември м.г., в момента се модернизира. Ускорителят е разположен на 120 м дълбочина, кръгообразно, на територията на Швейцария и Франция и е дълъг 27 км.

Източник: в. "Морски Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).