Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Млади роми във Варна искат да стават сводници, било престижно
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 18.10.2012Коментари (2)729
© Varna24.bg
До края на годината във Варна ще бъдат представени резултати от проучване за трафик на хора в ромската общност. Това каза на пресконференция д-р Борислав Станчев експерт към общинската дирекция "Превенции". Той припомни, че проекта е финансиран от Френското правителство, заедно с Националната комисия за превенция трафик на хора.

Причината да се провежда във Варна според д-р Станчев се дължи преди всичко на това, че преди време в града се е реализирал сходен проект, който се е отнасял към превенция трафик на бременни жени, които са продавали децата си в чужбина.

"Тъй като това доведе и до осъдителни присъди и прекъсване на каналите, от Френското правителство предложиха във Варна да се направи едно пилотно разработване на превенция на трафика на хора в ромската общност", обясни Станчев.

Той допълни, че тази общност има сериозни проблеми, като там освен, че се наблюдава сексуална експлоатация на жени, но се забелязва и много бързо сформиране на групи, които крадат коли, занимават се с обири и други криминални дейности. Този проект според експертът е разработен така, че да може да се прилага, както в България, така и в Румъния.

Вчера д-р Борислав Станчев, заедно с други специалисти е провел среща с 20 младежи, които са обхванати от друг проект - за проблемно поведение сред младите и в частност за млади хора, които живеят на улицата, употребяват наркотици и др. Установено е, след разговор с тях, както и със семейства от ромски произход е, че трафика на хора не се възприема, като проблем, а дори напротив - младежите между 15 и 25 години искат да стават сводници.

"Сводник да си е престижно", посочи Станчев. Според него целта на проекта е да се представи реалистично процеса на привличане в трафик, последващата експлоатация и какво се случва с жертвата на трафик.

По отношение на другите групи, с които специалистите работят д-р Борислав Станчев заяви, че там се работи с цели семейства, които от своя страна се делят на три подгрупи. Първата група се отнася към семейства, в които един от членовете е бил обект на трафик или семейство, в което е имало опит за въвличане в трафик на хора - без оглед дали става въпрос за сексуална, трудова или друга експлоатация. Втората група се отнася към семейства, които са особени рискови по отношение трафика на хора или, в които се поражда трафик. Става въпрос за семейства с множествен риск, в който се наблюдават проблеми, като изоставяне на деца в социални институции, има криминално проявени членове или задлъжнялост към лихвари.

По думи на д-р Борислав Станчев в тази втора група на проучване са включени и семейства, в които част от членовете са наркозависими и продават децата си, за да се издължат, а напоследък се наблюдава и още по-тежка форма на трафик - продажба на жени, които страдат от психически заболявания.

"Това е особено гадна форма на експлоатация, защото тези момичета биват използвани за садомазохистични извращения", подчерта д-р Станчев и посочи, изключително тежък случай за момиче с подобно заболяване, което е било трафикирано в Холандия. Такива жени много бързо биват изхвърляни от ромската общност, тъй като няма кой да ги обгрижва.

Третата последна група е и най-нова за специалистите. Става въпрос за хора, които мигрират за постоянно във Варна. Експертът подчерта, че поради липса на средства, абсолютната неграмотност и основно се препитание от клошарство, има сериозен риск тези хора през зимните месеци да започнат да продават децата си. Тези семейства много често са изгонени от собствената си общност и идвайки във Варна се сблъскват с друга ромска общност, с която се конфронтират.

"Културално това са много различни общности - напълно неграмотни, не знаят български език, изключително бедни, единствения начин за препитание е клошарство и точно там е най-сериозният ни проблем, че с настъпването на зимата и на студа, ще прибягнат до продажба на деца", коментира специалистът.

Това според него е проблем, който е сравнително нов и непознат за експертите, като не е и много ясен механизма, по който може да се работи. Станчев коментира още, че с тези хора ще се работи посредством преводачи, тъй като иначе е невъзможно.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.10.2012 г.
0
 
 
Е как няма да се натискат да стават сводници, това за тях е законен бизнес, докато за БЪлгарите не е .
Aнонимен
на 18.10.2012 г.
0
 
 
СФОРМИРАТ СИ ХАРЕМ И СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ НЕГО ОТ ДЪРЖАВАТА ОТ ДЕЦАТАрИЗХОДА Е В НАМАЛЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: