"Младост" - най-зелен и с най-много паркове във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:53 / 24.01.2012
1529
Територията на парковете и зелените площи във Варна възлиза на 4190 дка. Това сочи стратегията за управление на общинската собственост до 2015 г. Документът, който е публикуван на сайта на община Варна, претърпя корекции, след като неотдавна съветници от ресорната комисия към ОбС го върнаха на администрацията. Те настояха стратегията да предложи по-детайлна картина. Новата редакция предстои отново да бъде обсъдена от местния парламент.

Съгласно документа най-зеленият район във Варна е "Младост", където зелените площи представляват 1300 дка. Следват го "Приморски" (830 дка) и "Владиславово" (800 дка). На "опашката" в класацията на парковете са "Одесос" (385 дка) и "Аспарухово" (325 дка). Територията на Морската градина е 550 дка, сочи още стратегията.

Научните изследвания показват, че необходимите зелени площи за град от мащабите на Варна са около 20 кв.м на жител (зеленина за широко обществено ползване), като към тази квадратура трябва да се добавят 2,7 кв. м/ж гробищни паркове и около 5 кв.м/ж спортни терени, определени по нормативни изисквания, или общо около 27 - 28 кв.м/ж. В сегашния си обхват Зелената система има 16,088 дка под вегетативно покритие. Отнесени към 350 000 жители, се получават 46 кв.м/ж, показват анализите на администрацията. Според тях това е показател за мощност на Зелената система.

Сред целите на управлението на парковете е създаването на регистър на зелените площи, за какъвто различни организации настояват отдавна. Наред с това кметската администрация предвижда увеличаване на площта на парковете и привличане на средства за тях чрез публично-частни партньорства и финансиране от европейските фондове. Стратегията поставя специален акцент и върху необходимостта от създаване на система за поддържане на зеленината в междублоковите пространства.

Общината е възстановила собствеността си върху земеделските земи във всички землища, но парцелите са разпокъсани и са преобладаващо маломерни. Процентът обработваеми земи спрямо общо възстановената земя на практика е малък. Общината обаче предвижда да продължи да отдава ниви под наем за срок от една стопанска година или чрез договор за аренда за по-дълъг период. Целите на администрацията залагат на усвояването на неизползваните досега обработваеми земеделски земи.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).