Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Модерна лаборатория отваря врати във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:25 / 23.09.2008Коментари (0)898
Лабораторията към «АГ кабинет Др. Радева» вече е оборудвана с апаратура за откриване на човешкия папиломен вирус. Това стана възможно след като лабораторията закупи диагностична апаратура на немската компания Киаген. Определени щамове на папиломния вирус са причинители на рака на шийката на матката. Този метод за изследване на HPV е единственият стандартизиран тест, който е в състояние да открие ДНК на вируса и така с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. До сега с подобна апаратура разполагаха само 3 клиники в София и 1 в Пловдив.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас. В последните 4-5 години ежегодно се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 % от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза.
За разлика от повечето злокачествени заболявания обаче, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим, тъй като е известен неговият биологичен причинител - човешкият папиломен вирус - HPV. Ето защо ранното доказване на наличието на вируса дава реална възможност за ефективна профилактика.

Методът за диагностика, известен като HPV тест, се прилага в България от около година. За това време с него са изследвани над 5000 жени, от които около 20% са дали положителни резултати за вируса, причинител на рака на маточната шийка. Този тест е признат за „златен стандарт" в профилактиката на това злокачествено заболяване.

Тестът позволява установяване на високорисковите пациенти повече от 10 години преди клиничната проява на рака на маточната шийка. Прилаган заедно с класическото изследване - цитонамазката, тестът дава шанс за 100% предотвратяване на този карцином. Основания за това дава опитът в световен мащаб с този тест. От въвеждането му до момента са изследвани над 3 милиона жени цял свят.

За разлика от профилактичната ваксина, предназначена само за съвсем млади момичета, HPV тестът дава възможност за предпазване от рака на маточната шийка и при по-възрастни жени

Въвежданият в употреба в лабораторията към „АГ кабинет Др. Радева", HPV тест е единственото изследване, одобрено от Агенцията по храните и лекарстата на САЩ, което открива генетичния код на вируса. Това изследване е и единственото, което притежава валиден европейски сертификат СЕ. В здравноосигурителните системи на повечето европейски страни заплащането на това изследване се поема от здравните фондове и е безплатно за пациентките.
У нас тестът се поема от 2 доброволни здравно осигурителни фонда при определени обстоятелства. НЗОК за момента не реимбурсира изследването.
На своя 11-и конгрес Дружеството по акушерство и гинекология в България прие стандарти за работа с теста за високорискови типове HPV. Според приетия Консенсус е препоръчително жените на възраст над 30 години редовно да се изследват за наличието на HPV инфекция.

Инфекцията с човешкия папиломен вирус (HPV) е широко разпространена. Установено е, че 8 от 10 души, мъже и жени, на даден етап от живота си са се срещали с вируса в определен момент от живота си, но най-често до 30 годишна възраст.
Съвременната медицина познава над 100 вида HPV, които са условно разделени на високо рискови и нискорискови типове, в зависимост от риска да причиняват рак на шийката на матката. Вирусът може да остане задълго „скрит" в клетките на маточната шийка, като през този период инфекцията не дава осезаеми симптоми.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: