Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мол Varna Towers влезе в несъстоятелност
Автор: Екип Varna24.bg 10:53 / 25.02.2013Коментари (0)4196
©
Притиснатият от кредитори мол Varna Towers стана първият в страната, влязъл в производство по несъстоятелност. Процедурата бе задействана в средата на февруари от окръжния съд в Търговище, където от миналата година е седалището на фирмата собственик. Причината са необслужвани задължения от 87.5 млн. лв.

Финансовите затруднения на собственика на търговския център - дружеството "Варна тауърс", не са прецедент. До момента обаче случаи като този се решаваха с относително бързи продажби, при които закъсалите молове най-често бяха придобивани от дружества, близки до финансиращите ги банки, по реда на Закона за особените залози. В случая с "Варна тауърс" подобна процедура също бе задвижена от "Банка Пиреос", която още през есента опита да поеме управлението на търговския център, а през декември направи предсрочно изискуемо цялото си вземане от 41.2 млн. евро. Банката обаче бе изпреварена от делото по несъстоятелността и очевидно развръзката около търговския център ще мине през исканата от останалите кредитори съдебна процедура.

Натрупани проблеми

Според решението на съда датата, от която дружеството "Варна тауърс" е изпаднало в неплатежоспособност и не е било в състояние да обслужва задълженията си, е 31 декември 2011 г. Компанията обаче проходи с дългове още при отварянето на мола през 2010 г. и продължава да трупа загуби и до момента. Причините са стандартни - свитото потребление и преситения с търговски площи пазар. Според инвеститорите във Varna Towers обаче за проблемите са допринесли и влошените отношения с финансиращата банка - "Банка Пиреос", която неколкократно увеличи лихвите по инвестиционния кредит още преди завършването на строителството. Търговският център е собственост на варненските предприемачи Марин Згурев и Антонио Бухтияров.

Напрежението около търговския център взе връх миналото лято, след като освен задълженията си към доставчици той спря да обслужва и оперативните си разходи. Тогава инвеститорите обвиниха финансиращата банка, че неправомерно е пренасочила средствата за тях към обслужване на отпуснатия от нея кредит. В резултат електроразпределителното дружество "Енерго-про", което е и най-големият наемател в офис частта на Varna Towers, започна да спира тока на комплекса. Успоредно с това молът започна да губи и част от наемателите си.

Първата крачка

В тази ситуация един от големите кредитори на "Варна тауърс" - фирма "Боел", внесе иск за несъстоятелност заради задължения от 997.3 хил. лв. Компанията е сред доставчиците на търговския център още по време на строителството му и една от тези, към които той трупа задължения и след отварянето си. Към иска се присъединиха още две дружества - "Билдинг инвест" и "ЕМ инженеринг", а според съдебната експертиза към миналия септември задълженията на мола към доставчици вече са надминавали 2.5 млн. лв. Към тях трябва да бъдат добавени още 4.5 млн. лв. задължения към свързани фирми, както и неплатени данъчни и осигурителни вноски за близо 775 хил. лв. Най-големият кредитор на търговския център обаче остава "Банка Пиреос", чието вземане към септември е оценено от съда на 76.8 млн. лв.

Това, както и фактът, че е обезпечен кредитор, отреждат на банката ключова роля и в делото по несъстоятелност на "Варна тауърс". Тя ще има решаващ глас в събранието на кредиторите, от който зависи дали ще приеме оздравителен план за дружеството, или ще пристъпи към разпродажба на активите му. Инвеститорите във "Варна тауърс" вече дават индикации, че ще предложат план за оздравяване на компанията и влизане на външен капиталов инвеститор в нея. Вторият вариант - продажба на активите, ще е по-неблагоприятен за малките кредитори, тъй като има риск събраните средства да се окажат недостатъчни за покриване на вземанията им.

Източник: capital.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: