Морето изяде рибарския плаж

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:14 / 04.03.2010
1207
Рибарският плаж на практика изчезна. От години легендарният плаж бавно, но сигурно бива изяждан от морските течения. „Такова нещо обаче никога не е било" - алармираха сърфисти от клуб „Лазур", който се помещава в спортната база. Преди дни е пропаднала и бетонната плоча пред халетата, където държат сърфовете. Водата е подкопала и корените на дърво, което рухнало. Спортистите имат притеснение, че и базата може да бъде подкопана от водата.

Според отговарящия за базата Стелиан Дъчев има опасност да рухне дори и крайбрежната алея. От 2000 г. насам пясъчната ивица е намаляла с около 15 - 20 метра. На практика вече и пясък няма пред щаба на сърфистите. Останали са само камъни. Прибоят достига само на метър от халетата. По-паметливи припомнят, че на рибарския плаж само преди 15 години освен базата на сърфистите е имало и стоянка с двайсетина лодки, заведение за 200 души и стотици метри свободна площ за плажуващите. Доказателство са и ретро снимки  на клуба  Windsurf varna. Сега морето безвъзвратно е отвоювало тези територии. Малко пясък е останал пред дискотеката на брега.

Абсолютният шампион на България в дисциплината "Фънборд" Павел Оводовский заяви, че положението е трагично, а от години самата сърф база, където са тренирали и участници на олимпийските игри, е пред срутване. Сърфистите са се принудили да мъкнат с личните си автомобили камъни от други места и да ги изсипват пред базата. Засега единствената им надежда остава морето да се отдръпне леко, но другата зима едва ли спортната база ще има този шанс.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).