Морето поглъща Централния плаж

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:30 / 09.04.2010
1283
Много скоро централният плаж на Варна вече няма да го има. Причината е, че ежегодно морето изяжда по 50 см от бреговата ивица в тази зона. Главна вина за това носят изградените през миналия век буни. Те прекъсват притока на пясък от север, обясни проф. д-р Стоян Керемедчиев от Института по океанология към БАН. Последните анализи на специалистите в областта сочели, че този проблем може да се реши чрез изграждането на подводни изкуствени рифове или острови. Именно влиянието им върху Черноморския бряг ще изследва ведомството в рамките на проекта програмата "Иновационни технологии за сигурни европейски брегове в променящия се климат" - Theseus, финансирана по 7 рамкова програма на ЕС. По нея Океанологията работи в партньорство с 30 института и университета от 19 страни. За да се изготви пълна база данни, Theseus ще действа в осем изследователски района, единият от които е Варненската крайбрежна зона, заключена между носовете Екрене и Галата.

Проектът ще завърши през 2013 година, като крайният резултат, който ще се търси, е да се даде решение на правителствата в Европейския съюз срещу проблема от евентуално повишаване нивото на морското равнище и последствията от това върху живота на хората. Ще обследваме въздействието на различни модели за подводни изкуствени рифове, изкуствени острови, които да бъдат построени по нашето Черноморие, обясни проф. Керемедчиев, водещ на проекта у нас.

Източник: в. "Позвънете новини"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).