Морските университети на Варна и Констанца подписаха меморандум за сътрудничество

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:48 / 26.03.2010
854
Меморандум за сътрудничество сключиха Висшето военноморско училище във Варна и Морският университет в Констанца. Документът беше подписан във Варна от ръководителите на двата университета капитан І ранг Димитър Ангелов и професор Корнел Панайт, който днес стана и Доктор Хонорус Кауза на Военноморския университет на Варна. С подписването на меморандума двете страни официално скрепиха съвместната дейност на двете учебни заведения, която се осъщетвява от вече няколко години. Инициативата беше благословена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Капитан І ранг Димитър Ангелов заяви, че с меморандума се поставя официално начало на пълен обмен на студенти, преподаватели и идеи между двата университета. Той каза още, това ще спомогне и за развитието на вече започналия процес на интеграция на обучението в двете учебни заведения.

Професор Корнел Панайт посочи, че при подписването на меморандума за взети предвид поне две основни насоки за бъдеща съвместна работа - в академично и научно сътрудничество, и в бъдещите взаимоотношения от гледна точка на глобализацията, която е свързана с обща работа и общи интереси. Той добави, че много по-лесно се получава финансиране на проекти по програми на Европейския съюз (ЕС), ако те се разработват и изпълняват в условията на трангранично сътрудничество. По думи на Проф. Панайт, например за усъвършенстване на тренажорния комп-лекс на Морския университет в Констанца са необходими 700 000 евро. Той подчерта, че тази сума е доста голяма и че би могла да бъде осигурена от Европейските фондове по съвместен проект на двата университета. Професор Панайт беше категоричен, че конкретните идеи и про-екти се осъществяват много по-лесно в условията на партньорство. Той допълни, че интеграция-та между двете учебни заведения вече е започнала и ще бъде направено всичко възможно в най-скоро време тя да бъде подобрена.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).