Морският бранш преметнат и от новото правителство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:13 / 06.04.2010
1242
И новото правителство преметна морския бранш. Раздорът този път може да внесе концесионната стратегия за пристанищата, която Министерството на транспорта оповести преди броени дни. Това е станало без тя да бъде показана и обсъдена първо с морските бизнесмени, въпреки че това им е било обещано. „Дори и не знаех, че са я оповестили, нямам и представа какво пише в нея", коментира Светлин Стоянов, зам.-председател на Българска морска камара. Именно той е човекът, който настояваше най-активно пред новото правителство всички проекторешения да се съгласуват с бранша. Според председателя на камарата Адриан Евтимов това не е чак толкова фатално. Обсъжданията на документа започвали едва сега и всеки можел да каже мнението си по него. На последното заседание на консултативния съвет по морските въпроси към министъра на транспорта браншът е бил информиран, че стратегията е готова и ще бъде пусната за обсъждане.

Стара техника и необходимостта от много инвестиции - това е основният извод, който се налага от анализа на Министерството на транспорта за предстоящото концесиониране на пристанище Варна. Освен вложения в ново оборудване кандидат стопанинът на Варна - Изток ще трябва да налее сериозни суми и в изградждането на нова или усилването на сега съществуващата кейова стена. Причината е, че тя не е достатъчно стабилна, за да издържи новите машини. Това беше и една от причините, макар и не съществена, за да се иска изместването на терминала. Като пречка пред потенциалните инвеститори е отбелязан и градският трафик, който затруднява достъпа до пристанището. Лошата настилка на кейовете пък е сред основните недостатъци за Варна - Запад. Като проблем за фериботния комплекс е отбелязано от години обсъжданото разделение на инфраструктурата между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" и национална компания „Железопътна инфраструктура".

За концесиониране е предвидено и новото пристанище, чието изграждане не е започнало, а мястото му дори не е уточнено.

Източник: в. "Позвънете новини"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).