Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мощите на Св. Валентин край Варна церят рак и инсулт
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 14.02.2010Коментари (0)19822
©
Силата на вярата е невероятна! Пием светена вода, молим се пред иконата на Св. Валентин, и се прераждаме! "Чувстваме благодат", искрят от щастие лицата на християни и католици. Веднъж отпили от чудодейната вода, която блика от аязмото на манастира "Св. Св. Константин и Елена" във Варна и прекръстили се пред иконата на Св. Валентин, те живеят втори живот, разказва послушницата Стела Тодорова.

Първото, което трябва да се знае за св. Валентин е, че той не е католически светец, разказва послушницата в манастира Стела Тодорова за БТА. На практика той е живял и умрял мъченически за христовата вяра доста преди църквата да се раздели на православна и католическа. Дотогава канонът за светостта е бил единен, така че Валентин е и православен светия, обяснява Стела. Валентин е роден в град Терни, Италия. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий II. Бил е християнски епископ и още приживе е извършвал чудеса, най-вече като е изцелявал болни. Закрилник е на младежите, пътешествениците, душевноболните, страдащите от епилепсия.

Марк Аврелий Клавдий II наложил забрана на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките. Християните в армията обаче търсели епископ Валентин, за да ги венчава тайно. Заради тази му дейност по-късно той е обявен за закрилник на влюбените.

Обезглавен е през 270 г., тъй като не се е отказал от вярата си в Бога. Малко по-късно е канонизиран, но празникът 14 февруари започва да се чества тържествено чак през XIV век. Мощите на светеца, които се съхраняват край Варна, са изнесени на видно място и пред тях може да се извършва поклонение през цялата година. Според послушницата светите мощи и сега извършват чудеса.

Докосвайки се до младата жена, човек се зарежда и успокоява. Докато говорим, тя разлиства тетрадка със стотици благодарствени послания на българи и чужденци, на които молитвата и вярата в Бог е помогнала. Храмът е един от трите в света и единствен у нас, където се пази късче от мощите на светията. "Само на три места има частица от тях - в Терни, където Св. Валентин е бил епископ, в Москва, и при нас. Пазят се в аналой - специална поставка за реликви", посреща ни послушницата. Две жени с най-страшната диагноза - рак, се изцерили благодарение на молитвата пред мощите.

"Какви ли не случаи имаме - мъж и жена се събраха 20 г. след тежка раздяла. Млади се задомяват. Жени, които лекарите са обявили за безнадеждни случаи, зачеват. Чудото става", разказва Стела.

На масичка вътре в храма са подредени десетки шишенца със светена вода от аязмото. Тя извира под Светия престол. "За 1 г. сме записали четиридесет изцерени болни. Лекува перде на очите, псориазис, екземи, брадавици, епилепсия, диабет, инсулт. Дори и душевни терзания. Имаше едно момче със стабилен бизнес, но Дяволът влязъл в него. Вършел страшни неща. Дойде в манастира, една седмица пи светена вода. Подарих му диск с църковна музика и сега отново е щастлив със семейството си", предава чудесата Стела. Всеки вярващ може да си вземе шишенце - светената вода е безплатна.

Майка дошла в храма да поиска вода за дъщеря си - младата жена имала гнойна торбичка на зъба. Чакала бебе и се страхувала да пие хапчета и да отиде на зъболекар. Оправила се като по чудо. "Зависи за какво я взема човек - може да се слага с капкомер, да се пие, да се поръсва лицето и леглото на страдащия. За една седмица човек се оправя, стига да има силна вяра. Чудото може да стане и за два дни", добавя послушницата.

Пребито момиче, изпаднало в безсъзнание и с рани по тялото, намерило спасение. Помощ търсили и руснаци и германци. Мощите на Св. Валентин са в храма от четири години. "Как са попаднали при нас ли? Когато римски кардинали дали частица от тях на руския патриарх Алексей Втори, дали и на нас.

Донася ги отец Серафим, предишният игумен", просветлява ни Стела. На Цветница баба довела внучето си в манастира "Св. Св. Константин и Елена". Детето било на 3,5 г., но не можело да говори. Жената се молела всеки ден, а след една седмица дошла майката: "Няма да повярвате, но синът ми проговори и спря да се напишква. Майка имаше тумор, но се стопи." В храма има още една чудотворна икона на Св. Св. Константин и Елена. Стотици хора се избавяли от мъките си, молейки се пред нея. И лекарите не можели да си обяснят как въздейства на най-тежките случаи. Иконите във варненския манастир са във византийски стил. "Като застанем пред тях, не им се възхищаваме - те ни настройват за молитва", разказва Стела Тодорова. Рисувани са от монахини от Княжевския манастир. Докато католическите икони са по-плътски и приличат на картини. В храма има икони от 16 в. - на Св. Архангел Михаил, на Св. Николай, на Исус Христос. Една от най-старите е на Св. Пантелеймон, тя е дарение.

Не е за вярване, но иконата на Св. Четиридесет великомъченици сякаш цялата е облята в сълзи и плаче. "От 5 г. е тук, но едва миналото лято забелязахме, че е така. Вижте следите от миро. Трябва да дойдат учени да я погледнат, да я изследват. Явно е мироточива икона - течността по нея не е вода, а миро", пояснява послушницата. Има и руски кът с икони - на Св. Богородица Казанска, както и тъкана икона на Св. Св. Константин и Елена.

Интересна е и историята на храма. Построен е през 16 в. Откъде идва името му? Някои разказват, че там са живели светците Константин и Елена. През 16 в. станало корабокрушение. Оцелял един - единствен човек - той пътувал от Русия до Византия, носил у себе си икона на двамата светци. Преди това в манастира живеели монаси, но постройката я нямало. Оцелелият им подарил иконата, която го спасила, построили храм и оттогава там извира светена вода. През 18 в. обителта била разрушена. Възстановили я двама братя йеромонаси от Велико Търново. Тогава храмът се разпростирал на 2000 дка. Историята разказва, че е бил под гръцко владичество. Днес хиляди вярващи от цял свят сключват църковен брак там, кръщават децата си, причестяват се и палят свещичка за здравето на обичните си хора.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: