Мъртва риба и удавени птици смутиха рибарите в района на Mорска гара

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:09 / 08.10.2012
1161
Мъртва риба и удавени в морето птици смутиха рибарите в района на Mорска гара в неделя сутринта. Въдичарите се обърнаха със сигнал с цел по-бърза реакция от контролните органи. На място екипът ни установи, че около т.нар. малък фар наистина по повърхността на водата се носят мъртви риби. Според рибарите ситуацията се повтаря в последните дни в моментите, когато духне югозападен вятър. Тогава откъм Варненското езеро започвало да се носи червеникава вода. След това се появявали и пасажи от риба, които според опитни въдичари се държали неадекватно. После течението почвало да носи и по-едри екземпляри, но те вече били обърнали коремите.

Сигнала за мъртвата риба отправихме първо към РИОСВ - Варна. Шефката на екоинспекцията Румяна Радилова обаче заяви, че подобни сигнали трябва да се отправят към Морска администрация и Басейнова дирекция. Тези институции имат отговорността да проверяват дали има някакво отравяне и разлив на опасни материали в морето. Едва ако се установи, че такива няма, РИОСВ започва да търси замърсявания от източник на брега.

На т.нар. син телефон за сигнали на Басейнова дирекция ни съобщиха, че това е поредният сигнал по мъртва риба, получаван напоследък. Предната седмица рибари се оплакали от същото явление в канала езеро-море. Дирекцията направила проверка и се оказало, че причината за измирането на рибата не е отравяне, а липса на кислород. Тя пък може да идва от цъфтежа на водни организми, което обяснява почервеняването на водата. Принципно, този биологичен процес протича през лятото, но високите температури вероятно са довели до повтарянето му през есента. От Басейнова дирекция вероятно ще разпоредят нова проверка по подадения сигнал.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).