Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мъж обжалва присъдата си във Варна, но вместо 4 бе наказан със 7 години затвор
Автор: Екип Varna24.bg 16:02 / 15.08.2024Коментари (0)1455
©
7 вместо 4 години в затвора ще пребивава 44-годишен подсъдим за това, че при управление на камион нарушил правилата за движение, по непредпазливост причинил смъртта на друг шофьор и избягал от местопроизшествието. Инцидентът е станал на 03.10.2022 г. на пътя Русе - Варна в община Цар Калоян. Нарушенията на Закона за движение по пътищата се състоят в това, че шофьорът не изпълнил задължението си да контролира непрекъснато превозното средство и че превишил допустимата максимална скорост - вместо с до 70км/ч, управлявал с 87. Окръжният съд в Разград е определил наказание 4 години лишаване от свобода и е лишил Йордан М. от право да управлява МПС за 5 години. Подсъдимият е признал фактите и делото е било разгледано по съкратена процедура.

Първоинстанционната присъда бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители - и двете страни намират наказанието за несправедливо. 

Подсъдимият е професионален шофьор, но през годините му били налагани множество административни наказания - 35 наказателни постановления и 3 фиша. Осъждан бил неколкократно, в повечето случаи за управление на МПС след употреба на наркотици. На инкриминираната дата се движел от Русе към Цар Калоян със скорост около 87 км/ч. Пътят бил с една лента, с наклон и поредица завои. По същото време в обратната посока се движел лек автомобил с двама души. При превключване на по-ниска предавка, ремаркето на камиона занесло наляво и подсъдимият загубил контрол над композицията. Ремаркето препречило цялото насрещно платно и настъпил сблъсък. Подсъдимият продължил движението си. Впоследствие се върнал на местопроизшествието, но разбирайки, че не е бил разпознат, отново напуснал. По-късно край Търговище полицейски служители видели, че не спира на знак "Стоп“ и го спрели за проверка. Тестът за наркотици отчел наличие на метадон, а МПС-то било разпознато като издирваното за произшествието. Междувременно тежко раненият водач на автомобила починал в болница.

Основната причина за настъпване на ПТП-то била загубата на контрол върху управлението на товарния състав от страна на Йордан М. и навлизането на ремаркето в лентите за насрещно движение. Тъкмо защото оценил превишената скорост като опасна, с неадекватните си действия по намаляването й - употреба на спирачка, завиване на волана и превключване на по-ниска предавка, той сам създал загубата на странична устойчивост на композицията. Като пряка и непосредствена причина за ПТП се отчитат превишената скорост, желанието за чието намаляване довело до необмислено боравене с органи за управление на автомобила, което пък се реализирало в загуба на контрол и последващ удар.

Апелативният съд открои още едно нарушение, останало извън обсега на обвинението, но то трябва да се отчете при определяне на наказанието – несъобразяване с атмосферните условия, релефа и състоянието на пътя.

Втората инстанция акцентира на високата обществена опасност на дееца с оглед многобройността на предходните нарушения и тежестта им, разкриващи продължително и тенденциозно неглижиране на нормите на ЗДвП, далеч извън рамките на допустимото. За извършените престъпления срещу транспорта спрямо подсъдимия била приложена цялата палитра от възможни наказания – пробация, лишаване от свобода условно, ефективно, лишаване от право да управлява МПС, глоба. Санкциите не довели до корекция в поведението му, въпреки че упражняването на дейност по превоз на тежки товари би трябвало да го подтиква към още по-стриктно спазване на правилата.

Въззивната инстанция не подцени и обстоятелствата, при които деецът е бил спрян - непосредствено след причиненото ПТП извършил поредно грубо нарушение на закона, неспирайки на знак "Стоп“.

Липсата на каквото и да било превъзпитаващо въздействие на административните и наказателните норми води до извод, че е наложителна по-продължителна изолация на подсъдимия от обществото. Апелативен съд – Варна прецени, че наказанието трябва да бъде увеличено до 10 години и 6 месеца лишаване от свобода. Заради задължителното за съкратеното съдебно следствие намаляване с 1/3, на изтърпяване подлежат 7 години.

С тези мотиви горната инстанция измени присъдата на Окръжния съд в Разград. Решението може да се обжалва пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: