Музикотерапията помогна на младежи с умствени затруднения във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:36 / 18.09.2012
1313
Проектът "Помогни ми, аз съм различен и уникален - Музикотерапия за младежи с умствени затруднения", финансиран от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения /БАЛИЗ/ стартира в началото на месец юни тази година. В рамките на проекта се проведоха уъркшопове по народна музика и танци и индивидуални занятия по музикотерапия включващи младежи, родители, специалисти и доброволци от ДЦ "Ривиера" и ЦСРИ "Чайка" към Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения - гр. Варна. Водещи на уъркшоповете бяха изявени музикални специалисти: Николай Докторов и Весела Люпке.

По време на проекта се разкриха уникалните музикални възможностите на лицата с интелектуални затруднения, които участниците ще демонстрират в празник на открито "Фолклорна Фиеста" с мото Завръщане към началото, който се проведе вчера на 17.09.2012г. в двора на ДЦ "Ривиера".

В хода на проектните дейности се постигнаха очакваните резултати от проекта, а именно:

Откриха се музикални заложби у младежите със специални обучителни потребности и чрез получилият се синхрон в работата между групите и менторите се надяваме на по-нататъшното им развитие;

Предложената програма по Музикотерапия даде възможност да продължи обучението на специалистите, родителите и доброволците за работа с младежи с умствена изостаналост, чрез иновативни техники / уъркшопове / и включването им в реализирането на практическите модули. Този модел на работа е най - успешен за постигане участие и включване на лицата с увреждания в процеса на интегрирането им. Разработената програма по Музикотерапия ще продължи да се реализира като част от обучителните дейности на двата центъра.

Привлякоха се изявени творци към каузата за подобряване на живота на семействата, в които има лица с интелектуални затруднения.

Провеждането на открито на Фолклорната фиеста стана възможно и благодарение на НЧ »Просвета» гр.Девня, ОДГ »Ален мак», Сдружение »Младежка организация България в Европа», Дом за възрастни лица с умствени увреждания - с.Оборище, ресторант Камелия - Варна и родителската общност.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Историята на двореца в Балчик - любимото място на кралица Мария Е...
С три вида наркотици хванаха 39-годишен мъж да шофира из улиците ...
Проливни дъждове заливат Варна след броени часове
Фестивалът "Рицари в музея" във Варна приключва днес
Няколко сгради във Варна ще светнат в зелено на Европейския ден н...
Кметът на Варна: Знам, че това ще създаде известно неудобство и н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).