НАП Варна иззе касовите апарати на търговци в к.к. "Златни пясъци"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:44 / 03.10.2011
1050
През месец септември инспекторите от "Оперативни проверки" при ТД на НАП Варна извършиха масирани проверки на търговски обекти в к.к. "Златни пясъци", за да установят има ли търговци, чийто оборот надхвърля 50 000 лева за последните 12 месеца, които не са регистрирани по ДДС. По време на проверките на паметта на фискалните устройства варненските данъчни са установили липса на контролни ленти за извършените продажби и нулиране на касовите апарати без да има в паспортите им записи, че същите са били на ремонт.
По този начин четирима търговци на дрехи и сувенири са се опитали да намалят оборотите си и да избегнат регистриране по ДДС. За липсващите контролни ленти на търговците са съставени актове за административно нарушение, а фискалните устройства са иззети и предадени за експертиза. Ако експертизата докаже манипулиране на касовите апарати, на търговците ще бъдат наложени повторни глоби, които могат да достигнат до 10 000 лева.

При проверка на друг търговец, стопанисващ няколко обекта в курортния комплекс, данъчните инспектори са установили, че оборотите му само за три месеца през 2011 година надхвърлят 132 хиляди лева, но той не извършил задължителната регистрация по ЗДДС. Приходните инспектори от НАП Варна са предприели действия по регистрацията му, а така също и за започване на ревизия, която ще обхване последните 5 години от дейността на фирмата.

От НАП Варна напомнят, че всяко данъчно задължено лице, което има оборот или доход, различен от заплата, повече от 50 000 лева през 12 последователни месеца, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14 дневен срок от надвишаването на сумата. В облагаемия оборот попадат и хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество и други. Всеки, който е пропуснал да направи регистрацията сам, ще бъде служебно регистриран от инспекторите на НАП Варна, а освен това ще му бъде начислен дължимият ДДС за времето, от което е трябвало да се регистрира, заедно с всички лихви за периода.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).