На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:24 / 16.05.2010
770
Световният ден за борба с хепатита се отбелязва за пета поредна година в България от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист". Световният хепатитен алианс (World Hepatitis Alliance), част от който е и „Хепасист", чества всяка година този ден. Инициативата е изцяло водена от пациентски сдружения по целия свят и има за цел да повиши информираността за хепатит В и С, както и да увеличи политическата ангажираност към заболяването. Дългосрочната цел на кампаниите за Световния ден за борба с хепатита е да се предотврати разпространението на вируса на хепатит В и С и да се осигури подобрение на изхода от заболяването.

В България са провеждани множество различни инициативи във връзка със Световния ден за борба с хепатита. Част от резултатите са:
• Подобряване условията за лечение на заболяването - включване на нови медикаменти в Позитивния лекарствен списък;
• По-силна ангажираност на здравните институции в страната - доказателство за това са предстоящите скринингови акции за хепатит В и С, които ще се извършат сред служители на Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса

• Множество публични скрининги за хепатит В и С в различни градове на страната

• Множество запитвания на пациенти на гореща телефонна линия, интернет сайт и в информационните центрове на „Хепасист" в София, Пловдив и Варна

• Широко медийно отразяване и др.


Кампанията „Ваксинирай се, изследвай се, лекувай се!" стартира на 16 май 2010 г., като стартът й ще бъде обявен на три пресконференции - в София, Пловдив и Варна. Непосредствено след пресконференцията във всеки град доброволци ще раздават информационни флаери за Световния ден за борба с хепатита.

В продължение на два месеца и половина - до края на месец юли 2010 г., 12 медии ще излъчват информационния клип на кампанията чрез ефира си, информирайки максимално широк кръг от хора за заболяването. В клипа са включени контакти на двете най-големи сдружения на пациенти с хепатит в България - „Хепасист" и „ХепАктив".

Чрез горещата телефонна линия 0700 10 515 (всеки делничен ден от 10 до 17 ч. на цената на един градски разговор), както и на сайтовете www.hepasist.org и www.hepactive.org, всеки може да получи актуална и достъпна информация по въпроси, свързани със заболяването - превенция, профилактика, лечение, разпространение и др.

Като част от кампанията ще бъдат проведени скрининги за хепатит В и С в Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).