Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Набират доброволци за медици на плажовете
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 06.04.2009Коментари (0)688
© Varna24.bg
Работен семинар ще се проведе в ДКЦ I "Света Клементина"
В ДКЦ I "Св. Клементина" - Варна, набират доброволци за медици на плажовете. В края на април в сградата на центъра се организира тридневен работен семинар за обучение за оказване на първа помощ и лечение при медицински инциденти, случващи се на морския бряг. Времетраенето е 16 часа, разпределени по теми на 27,28 и 29 април т.г. и ще се проведе в сградата на ДКЦ I "Св. Клементина". Както е известно, центърът вече трета поредна година обслужва по-голямата част от плажовете във Варна и част от курортите, за което осигурява квалифицирани специалисти и транспорт от първия до последния ден на туристическия сезон. Тази година за обезпечаване на достатъчно медицински екипи и разширяване на дейността управителят д-р Иван Иванов привлече специалисти от университетската болница "Св. Марина" за провеждане на обучителния семинар. Гост - лектори ще бъдат доц. д-р Вилиян Платиканов, д-р Св. Вачкова и медицинската сестра Св. Маркова от КАИЛ - Клиниката за анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Марина", както и д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ I "Св. Клементина".

В момента се набират кандидати за участие, като темите на семинара за съобразени с най-важните изисквания за оказване на първа помощ и лечение при водни инциденти. В края на курса участниците ще получат съответен сертификат, специфичен за лекарите и за медицинските сестри, без който няма да имат право да работят в медицинските екипи на плажовете. Набират се лекари и медицински сестри от всички лечебни заведения в региона, като желаещите могат да се обадят за записване на д-р Иван Иванов на телефони 608 001 и 0896/644 766 всеки работен ден от 9 до 17 часа, както и на телефон 613 106, главен специалист "Човешки ресурси" Юлияна Захариева.
След въведение в условията, при които се осъществява медицинското осигуряване на големи групи почиващи ще има лекции, свързани с оказването на първа помощ с посочване на най-важните показатели, характеризиращи жизнената активност. Ще се наблегне на различните състояния, при които трябва да се действа бързо и адекватно на морския бряг при водни инциденти, като остра дихателна недостатъчност и клинична смърт, давене и удавяне - особености и лечение. През втория ден курсистите ще се запознаят с базата за първа помощ и лечение при инциденти на почиващи, като алергични реакции, сърдечни кризи, неврологични кризи, кръвоизливи, костни фрактури и др. Ще се акцентира и върху дейностите, които трябва да осъществява и медицинската сестра от пункта на плажа. Ще се представят пособията за оказване на първа помощ при дихателна недостатъчност и сърдечно спиране, включителни кислородотерапия и хипербарна оксигенация, както и преценка на състоянието за трансфер в болница, когато е необходимо. Целият трети ден ще бъде посветен на практически упражнения върху манекени. Д-р Иванов съобщи още, че времето за записване е достатъчно за набирането на желаещи, а провеждането на семинара е навременно точно в навечерието на активния туристически сезон. След завършването на курса медиците могат да бъдат включени в специализираните екипи на ДКЦ I "Св. Клементина", които по традиция обслужват основните варненски плажове, обекти в курорта "Св. Константин" и други плажни ивици. При възможност и след договаряне с концесионерите тази година обектите могат да бъдат увеличени, което ще е още един плюс за морската столица, осигуряващи спокойствието, здравето и безопасността на плажуващите наши и чужди туристи, добави д-р Иван Иванов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: