Началникът на военноморското: При нас изпити не се купуват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:49 / 03.03.2010
1007
Капитан I ранг Димитър Ангелов е роден в Хасково. Завършва математическа гимназия и ВВМУ „Никола Вапцаров" по специалността „Радиотехнически средства". Офицерската си служба започва като командир на бойна част на кораб за борба с подводници. Бил е дивизионен специалист. Завършил е Военноморската академия „Адмирал Кузнецов" в Санкт Петербург, Русия, и курс „Мениджмънт на пристанищните дейности" в Пърл Харбър, САЩ. След многогодишна служба в база Бургас завършва и факултет „Национална сигурност и отбрана" във Военната академия „Г. С. Раковски". Бил е началник-щаб и командир на дивизион „Миночистачни кораби". Преди да бъде назначен за началник на училището, е бил началник-щаб на военноморска база Бургас. Капитан Ангелов е семеен. Има син и дъщеря.

- Г-н капитан, вече е обявено, че през юни във Варна ще се състои научно-практическата конференция BULMET 2010 за морското образование. Какви проблеми може да реши тя?
- Конференцията ще се проведе за четвърти път. За съжаление през това лято в нея няма да участват чужди специалисти, но това не означава, че форумът ще премине на по-ниско ниво. Доклади ще представят офицери от флота, експерти от морска администрация, преподаватели от няколко технически университета и специалисти от фирми от морския бранш и всички морски гимназии в страната. Те ще бъдат издадени в отделен сборник и предоставени на специалисти от парламента и правителството, които имат касателство към морското образование.

- Какво очаквате след приключването на конференцията?
- Според мен най-важното в морското образование е подготовката на морските кадри да се приближи колкото се може по-близко до изискванията на корабособствениците, корабостроителите и кораборемонтчиците, които фактически са основата на морския бизнес и най-рано и най-бързо усещат световните тенденции в развитието на търговското корабоплаване.

- В сравнение с миналата през тази година бюджетът на училището е намален с 23 процента. Как ще се отрази това на подготовката на студентите и курсантите?
- Вече сме взели мерки за оптимизирането на някои обслужващи звена, за да бъдат спестени средства за издръжка. Училището разчита и на собствени приходи, които са около 25 процента от бюджета. Нивото на подготовка на курсантите и студентите няма да се понижи. Искам категорично да заявя, че при нас изпити не се купуват. Военноморското училище винаги се е завършвало трудно от курсантите и студентите. То затова е престижно и признато в цял свят.

- Как се реализират випускниците за търговския флот?
- Над 90 процента от тях изкарват плавателен стаж и успяват да станат офицери и в най-престижните корабоплавателни фирми в света. Останалите не че нямат познания и възможности за реализация в морето, но предпочитат да работят на брега. На борда и на най-модерния кораб е тежко. Затова заплащането е многократно по-високо, отколкото на сушата. В много от страните от Западна Европа се чувства остра нужда не само от обикновени моряци, но и от офицери заради естеството на професията.

- Каква е нуждата в световен мащаб от офицери за търговския флот?
- Според данни на Международната морска организация от 5 - 6 години в световния търговски флот не достигат между 30 и 40 хиляди офицери. В момента особено се търсят механици и електромеханици.

- Колко студенти и курсанти се обучават в училището?
- В момента те са общо 1653-ма. Курсантите са около 120. Според плановете за развитие до 5 години те трябва да нараснат на 2500.

- Очаквате ли през това лято желаещите да се обучават в училището да са повече от миналото?
- Надявам се, защото ще проведем амбициозна рекламна кампания. Например в Югозападна България малцина от младежите знаят, че подготвяме кадри и за търговския флот. Там се смята, че като се каже военноморско училище, става въпрос за подготовката на офицери единствено за ВМС.

- Какъв процент от обучаващите се в момента студенти и курсанти са от вътрешността на страната?
- Около 40 процента. В училището от много десетилетия по обясними причини са кандидатствали младежи от крайморските градове и селищата по поречието на река Дунав. Но има много изявени български моряци от Ловеч, София, Стара Загора, Пловдив и др..

- Как ще се развива научната дейност през следващите години?
- Отговорът е труден. Тя трябва да върви ръка за ръка с преподавателската. Броят на младите преподаватели не е голям, защото в морето се печели много повече. За да достигнем планираната цифра от 2500 студенти и курсанти, трябва да увеличим броя на преподавателите. На първо време ще ползваме специалистите от институтите по океанология и хидро- и аеродинамика. Има и други резерви.

- Може ли цвилен гражданин да разгледа свободно Военноморското училище?
- Да заповяда всеки, който пожелае. Варненци смятат, че нашият планетариум е затворен за тях, но това не е вярно. Организират се небесни спектакли за тях. Той е много модерен. Явно че и тук липсва подходяща рекламна кампания.

- Какви нови съоръжения ще помагат за повишаването на подготовката на възпитаниците на училището?
- В момента поддържаме в много добро състояние внедрените тренажори. Те се ползват от студентите, курсантите и офицерите от бойния и търговския флот. Вярвам, че до края на есента в действие ще влезе нова хидродинамична лаборатория. Басейнът е съществувал и по-рано, но сега ще бъдат монтирани много модерни съоръжения. В лабораторията ще се извършват прецизни изследвания на модели на всякакви морски съдове.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).