Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Национална кръгла маса "IT иновации във висшето образование 2022" се проведе в ИУ – Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:55 / 11.10.2022Коментари (0)1717
©
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Национална кръгла маса “IT иновации във висшето образование 2022" беше проведена за поредна година в Икономически университет – Варна. Тя бе организирана от Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) с подкрепата на академичното ръководство.

Първият ден на форума протече под мотото “Дигитализация и иновации в условията на активно взаимодействие между институциите" с представяне на презентации от редица висши училища в страната и партньорски организации от бизнеса. През втория ден бе проведена практическа дискусия за търсене на оптимални IT решения на текущи казуси и предизвикателства, пред които са изправени програмисти и колеги администратори на данни в информационните системи на университетите.

Ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Станимиров подчерта думите “активно взаимодействие" в подтемата на тазгодишната кръгла маса и обърна внимание на аудиторията, че успехът винаги се дължи на съвместната работа на екип от съмишленици и се случва благодарение на редица предпоставки, условия и положени основи, на базата на които една идея да се развие и реализира. И като верен поддръжник на стремежа за повишаване нивото на дигитализация във висшето образование в страната и в Икономически университет – Варна в частност, той постави въпроси за обсъждане и търсене на решение по време на тазгодишната кръгла маса, касаещи приложението на генерираните идеи в бизнеса, определяне нивото на дигитализация на университетите в страната и пожела постигане на полезни и дълготрайни резултати от всички участници в това сътрудничество.

В духа на активното взаимодействие между институциите и с благодарност за успешно реализираните съвместни проекти бе отправено топло приветствие към организаторите и участниците във форума от г-жа Лилия Христова – директор на Дирекция "Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

Силен интерес предизвика презентацията на информационната система WebStudent на Икономически университет – Варна, представена от Петя Петрова – заместник-директор на ЦИПНИКТ. Тя показа редица дигитални услуги, които се предоставят на студентите в университета, за да се удовлетворят техните нужди по време на обучението им и подчерта търсенето на непрекъсната обратна връзка за вземане на най-оптимални решения от софтуерния екип.

От огромно значение и полза за участниците в кръглата маса бе активното включване и готовност за подкрепа на висшите училища на г-жа Вержиния Цанкова – главен секретар на Национален център за информация и документация (НАЦИД). Като представител на администрацията на държавно ниво тя разясни голяма част от предизвикателствата, отнасящи се до обмена на данни между институциите.

В условията на активно взаимодействие между институциите се дискутираха теми, касаещи дигитализацията във висшето образование. През първия ден от двудневния форум, университетите представиха своя напредък в дигитален аспект. Втората част от формата премина в практически дискусионен панел, по време на който се маркираха опорни точки за бъдещото дигитално развитие на висшите училища, които към дадения момент са нерешени и поставят пред изпитание дигиталната трансформация в университетите. В продължение на превърналата се в традиция практика на кръгла маса "IT иновации във висшето образование" резултатите от обсъжданията ще бъдат обобщени и адресирани до Министерство на образованието и науката.

Част от основните предложения включват: Определяне на нива на дигитализация в университетите, за постигане на по-ясно дефиниран и бърз напредък; Сформиране на ИТ общество, състоящо се от ИТ специалисти от университетите, които са в състояние да направят иноваторските идеи реалност и да поддържат нивото на дигитализация в образователната институция. Това общество да работи по посока на генериране на нови идеи и решаване на предизвикателствата, които стоя пред дигитализацията. Сдружение, което да представлява висшите училища пред МОН и НАЦИД по въпроси, засягащи внедряване на нови ИТ решения; Осигуряване на целево финансиране за привличане на ИТ специалисти в университетите, които да развиват дигитализацията.

С поставените въпроси в кръглата маса университетите предлагат на МОН решения и инициират промени по пътя към непрекъснатата дигитализация, иновации и развитие.

За поредна година форумът, организиран от ЦИПНИКТ, се наложи като едно добро място за обмен на опит, генерирани на идеи и намиране на съмишленици в процеса на повишаване на общото ниво на дигитализация на висшето образование в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: