Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 1000 са регистрираните лодки във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 16.05.2011Коментари (0)981
© Impact Press Group
Над 1000 са регистрираните във Варна лодки, съобщи Веско Марков - началник сектор "Малки кораби" към Дирекция "Морска Администрация" в морската столица. В това число влизат плавателни съдове, извършващи разходки за удоволствие, риболов, както и яхтинг, който добива все по-голяма популярност у нас.

В общи линии в България корабите се делят на два вида - малки кораби до 40 бруто тона и големи над 40 бруто тона. Не всички плавателни съдове по нашите брегове обаче подлежат на вписване в морския регистър. По закон лодките, по-малки от 4,5 м, не е нужно да се регистрират. "Няма точна статистика на невписаните", каза Марков. Според морския специалист обаче, те не са малко, тъй като сега много хора си купували гумени и пластмасови лодки, натоварвали ги на ремарке и ги внасяли в България. "Дори не е нужно тези лодки, които най-често са от Германия, да минават през митницата", добави началникът на сектор "Малки кораби".

Застой обаче има на купуването на лодки от варненци, отчитат от морската дирекция. Преди две години бил бумът на регистрацията на луксозни яхти, но тази тенденция заглъхнала с кризата. "Ще видим това лято как ще е", добави Марков. Той обясни, че повечето големи моторници, над 90%, са на лизингови компании или на юридически лица и по-малко на физически. Собствениците на скъпите возила занижавали стойността им понякога, за да им бъде по-изгодно, когато правят застраховка. Осен това имало и много яхти на български фирми, които са регистрирани под чужд флаг - американски и немски. "Сега като членове на ЕС, всеки може да си впише лодката, където поиска и тя да стои на рейд в България", обясни експертът.

Най-голямата регистрирана моторна лодка във Варна е дълга 115 фута (ок.35 м.). Не размерът обаче е критерий дали една яхта е луксозна. "Тя може да бъде 10 м само, но вътре да има мебелировка, ръчна изработка, със златни кранове и да струва милиони. Това е като един апартамент - изложението да му е едно, а обзавеждането съвсем друго", обясни спецът.
Най-разпространените моторници у нас са на италиански и английски производители. В България също се произвеждат лодки, макар и малки - около 5-6 метра. Нашата гордост били рибарски пластмасови съдчета, които се правели в Тутракан и Царево.

Най-старите собственици на малки корабчета са рибарите от околните села на Варна - Казашко и Езерово. Рекордьорът по възраст е 87-годишният лодкар бай Добри от курорта Камчия.
Все още няма регистрирани жени собственички, но не бил малък броят на ветроходките, които участват в летните регати.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: