Над 300 часа рисувано кино ще видим на анимационния фестивал във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:31 / 04.09.2012
947
Едно от най-очакваните събития на 8-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна е конкурсната програма за пълнометражно кино. Тази година в селекцията попаднаха седем изключително интересни заглавия, които включват анимация за деца и възрастни.

Фестивалът ще започне с детската пълнометражна анимация от Чехия "Фимфарум: Три късмета". Екранизацията на приказките на Ян Верих е от 10 часа на 10 септември.
В същия ден от 20.30 часа е унгарският филм за възрастни "Трагедията на човека". Той е по философската драма на Имре Мадач, един от изтъкнатите унгарски поети и писатели на ХІХ век. Шедьовърът на унгарската класическа литература е пресъздаден от художника и аниматор Марсел Янкович, който има в кариерата си номинация за "Оскар" и награда от Кан. "Трагедията на човека" проследява в религиозно-епически мащаб историята на човешкия грях и на цивилизацията от Адам и Ева до Хитлер и Сталин.

Румънско-полската копродукция "Крулич: Пътят към отвъдното", на режисьора Анка Дамян, ще се завърти на 11 септември от 21 часа. Филмът е биографичен разказ за румънския гражданин Клаудиу Крулич, който обявява гладна стачка и впоследствие умира в полски затвор. Заглавието вече спечели отличие за най-добра пълнометражна анимация на тазгодишния фестивал в Анеси. Филмът е единственият, номиниран и за наградата "Лукс" на Европейския парламент.
 
"Ронал Варварина" е дългометражното предложение за деца и възрастни от Дания. Ронал, младеж с ниско самочувствие, е истински слабак. Но съдбата го натоварва с отговорността да спаси племето си, когато злият лорд Волказар напада селото и отвлича всички, с изключение на Ронал. Момчето е принудено да тръгне на опасно пътешествие, за да спаси своя поробен клан и да попречи на Волказар да завладее света. Прожекцията е на 12 септември (сряда), от 20.00 ч. в Зала 1.

Испания ще участва с 2 филма в дългометражната програма. Първият, "Гартскоп", ще гледаме на 13 септември (четвъртък ) от 20.30 часа. Филмът е за борбата срещу подтисничеството и разказва историята на барда Гартскоп, живял през 12-ти век в Пиринеите. За да плени единствения му син и да го принуди да стане хорист в църковния хор, абатът на Ронсевал заточва Гартскоп. Синът му е заловен и измъчван, но накрая детето успява да избяга. Бащата обещава, че повече никога няма да позволи да затворят момчето в манастира.

Второто испанско участие е анимацията за възрастни "Бръчки", направена по мотиви от комикса на художника Пако Рока. Това е филм за приятелството между двама обитатели на старчески дом. Техните съдби се преплитат, когато управата решава да премести единия на "етажа на изгубените каузи", от който всички се страхуват . Налудничавият план на Мигел как да помогне на Емилио насища еднообразното ежедневие в дома с много хумор. И въпреки че животът за героите наближава своя край, те възприемат събитията като едно ново начало. "Бръчки" е от 21 часа на 14 септември (петък), в Зала 1.

Конкурсната програма за детска пълнометражна анимация ще завърши с френския филм "Зарафа". Най-малките зрители ще преживеят чудното пътуване от Африка до Франция на едно пленено жирафче и малко момче, избягало от търговците на роби. Историята разкрива колко необикновено и красиво може да се окаже тяхното приятелство. Прожекцията е на 14-ти септември (петък), от 10 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна.


Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
14.09.2012 Ето какво можем да гледаме днес на анимационния фестивал
13.09.2012 Катар с 3 филма на анимационния фестивал във Варна
11.09.2012 Варненци ще гледат само качествено кино на анимационния фестивал
10.09.2012 От днес Варна е световната столица на анимацията
05.09.2012 Правителството помага на Световния фестивал на анимационния филм във Варна
05.09.2012 Варненско участие в 8-мия Световен фестивал на анимацията
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).