Надомни работници съветват: Не давайте пари по обяви!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:36 / 26.04.2011
775
Зачестяват случаите на измами с обяви за надомна работа. За това алармира Георги Евстатиев - координатор за Варна на Сдружението на надомните работници /СНР/. Евстатиев разкри, че самият той на няколко пъти е попадал на фалшиви обяви за работа.

Фалшивите обяви могат да бъдат разпознати по това, че след като кандидатът за надомна работа се обади на посочения телефонен номер, отсреща от него се искат пари. Понякога срещу поисканата сума се изпращат евтини и фалшиви материали, обясни Евстатиев. Според него трудно може да се посочи броят на измамените, тъй като често те не сигнализирали за измамата.

Около 30 са сигналите, които са подадени в Инспекцията по труда, посочи председателят на Сдружението на надомните работници Виолета Златева. По думите й фирмите измамници трудно могат да бъдат хванати, както от СНР, така и от Инспекцията по труда. За няколко дни или седмица измамниците наемали малко помещение и стояли там докато съберат пари. След това се прибирали в централния офис, а при последвалите проверки се оказвало, че дейността на фирмата е легитимна, обясни Златева.

Желаещите да работят надомно да търсят услугите на бюрата по труда, като при регистрация да посочват, че желаят да се трудят по точно този начин. За предпочитане е кандидатите да се организират в сдружения и така да кандидатстват, посъветва председателят на Сдружението на надомните работници.

Надомниците във Варна са около 5000. Близо половин милион са трудещите се надомно българи, като голяма част от тях го правят в сивия сектор. У дома работят предимно хора на възраст между 45 и 70 години. Според последното проучване на СНР 46 на сто от полагащите надомен труд българи са инвалиди.

С приетия на 13 април Закон за надомния труд всеки човек вкъщи може да работи със суровини и материали, предоставени от работодателя и всичко това се урежда в трудов договор с всички права и задължения, които имат съответно работниците и работодателите. Целта е надомниците да бъдат извадени от сивия сектор и да могат да трупат стаж за пенсиониране. Промените са свързани с ратифицираната през 2009 г. Конвенция за надомния труд и ще влязат в сила след около месец, след публикуването им в Държавен вестник.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).