Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Наградиха Областна администрация за прозрачност
Автор: Екип Varna24.bg 14:34 / 11.11.2008Коментари (0)527
Управляващият орган на Оперативна програма "Административен капацитет" удостои днес с грамота № 1 Областна администрация - Варна, за успешно участие с проект „За прозрачни и открити областни и общински администрации" в откритата процедура по подприоритет 1.2.„Прозрачна и почтена държавна администрация". На церемония в София, грамотата бе връчена на Областния управител Христо Контров от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

По тази процедура са били подадени общо 92 проектни предложения, а одобрените са 15. Проектът на Областна администрация Варна бе обявен за най-добрия от всички. Общата стойност на проектното предложение е 599 663.32 лева, с продължителност 12 месеца. Партньори по проекта са областни администрации Добрич, Шумен и Търговище, а целеви групи общините от четирите области.

Целта на проекта е: Повишаване ефективността в работата на областните и общинските администрации чрез засилване на контрола, прозрачността, отчетността и утвърждаване на ефективни механизми за превенция, мониторинг и противодействие на корупцията.

Проектните дейности ще обхващат 4 областни и 32 общински администрации от Североизточен район.

Всяка една общинска администрация следва да определи експерт, който да е ангажиран с изпълнението на дейности по проекта. С тях ще бъдат сключени граждански договори за целия период на неговото изпълнение, т.е.12 месеца, със съответно месечно възнаграждение. Всички проектни дейности ще се изпълняват с участието на общинските администрации, поради което те следва да окажат съдействие и осигурят на избраните по проекта външни изпълнители достъп до съответната информация, да им предоставят материални условия за работа и условия за извършване на предвидените по проекта проучвания, изследвания и анкети.

Предвижда се реализирането на следните проектни дейности:

1. Ще бъде проучена и анализирана съществуващата практика за отчетност и прозрачност в областните и общински администрации и ще се разработи единна методика за измерване и отчитане.

2. Ще бъде проучен опита на осем държави-членки на ЕС в областта на отчетността, прозрачността и превенция на корупцията и адаптирането им за прилагане в дейността на областните и общински администрации. Ще се проведе работно посещение в две държави-членки на ЕС. Получените резултати ще бъдат обощени в Наръчник.

3. В рамките на проекта ще се разработи и реализира концепция за организиране на специални места за достъп до информация в областните и общинските администрации, което обхваща:

3.1 Разработване на концепция

3.2 Ще бъдат монтирани общо14 интерактивни автоматизирани точки за достъп до информация и обратна връзка (touch screens) в областни и общински администрации - в т.ч. в общините Аксаково, Белослав, Девня, Провадия и Суворово. Тouch screens ще предоставят информация за видовете административни услуги - необходими документи, срокове за изпълнение и такси.

3.3 Със същата информация ще бъдат изработени на брошури - по 250 броя за община.

3.4 В общините Аврен, Бяла, Ветрино, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово ще бъдат монтирани информационни табла с попълнени примерни бланки за предоставяните административни услуги и указателни табели на входа на областните администрации.

4. По проекта се предвижда обновяване на интернет страниците на областните и общинските администрации. Всяка община ще определи обхвата и изискванията за обновяване на интернет страницата си. Обновяването на интернет страниците ще включва: поддържане на английска версия; адаптирането им за хора с увредено зрение - звукова информация; създаване на секции с информация за сигнали, препоръки и мнения на граждани и бизнеса; публикуване на пълна информация за предоставяните услуги от общините, всички формуляри и бланки за административни услуги във формат подходящ за попълване; разработване и обновяване на секции за общински съвети и др.

Ще се въведе онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети в 16 общински администрации - в т.ч. в общините от област Варна - Аврен, Бяла, Ветрино, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Провадия.

Предвиждат се дейности с антикорупционна насоченост:

Ще се проведе представително социологическо изследване и анализ за оценка нивото на корупцията при административното обслужване в областните и общински администрации. На базата на получените данни и проучените добри практики от държави-членки на Европейския съюз, ще се изработят „Модел за противодействие и борба с корупцията в областните и общински администрации" и Комуникационна стратегия за прозрачно управление и превенция на корупцията в областните и общински администрации.

Ще бъдат заснети 10 репортажа от провеждането на мероприятията по проекта, които ще бъдат излъчени по национална телевизия непосредствено след заснемането им. Ще се изготви 15 минутен филм, който ще включва заснетите моменти от изпълнението на дейностите по проекта.

Предвижда се провеждането на пресконференции, семинар, кръгла маса, дискусионен форум, на които широката общественост ще бъде запознавана с резултатите от проекта.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: