Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Наградиха най-успелите художници във Варна за 2024 г.
©
Жанровото многообразие отразява многообразното лице на общността на варненските художници. Това коментира заместник-кметът по културата Павел Попов на откриването на традиционната за морската столица ежегодна изложба на Сдружението на художниците – Варна "Свети Лука“. На събитието заместник-кметът награди най-изявените варненски творци за 2024 г.

Събитието се състоя в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“, а в експозицията свои произведения представиха автори от различни поколения, работещи в областта на живописта, графиката, скулптурата и съвременните художествени практики. Всяка година Община Варна подкрепя изложбата и осигурява наградния фонд за отличените творци - награда "Св. Лука“ – 1000 лв., наградата на журито – 900 лв., и три равностойни награди по 700 лв.

На официалната церемония по награждаването най-голямото творческо отличие "Свети Лука“ бе присъдено на бележития варненски художник  Деян Веков, известен с многобройните си произведения - живопис, скулптура и керамика. Наградата на журито, чийто състав бе от трима изявени варненски художници, получи утвърденият живописец Цанко Цанков, познат на любителите на изкуството със своите фигурални композиции, вдъхновени от красотата на женското тяло.

Артистите Андрияна Добрева, Велина Гребенска и Йордан Нарлиев също бяха отличени с материални награди за своето творчество. Добрева работи в областта на фигуративната скулптура, Гребенска се отличава със своите абстрактни композиции, напомнящи пейзажи, а Нарлиев е доказан автор в областта на художественото стъкло, разпознаваем с абстрактните и геометрични форми, които създава.

За първи път тази година бе дадена и награда от 600 лв. за млад талант (между 18 и 30 г.), която бе присъдена на "експериментатора“ Борис Цанков. Младият талант се включи в изложбата с живописен натюрморт, който съчетава фотографски точно изобразяване на предмети с "парчета“ експресивни маски и заслужено спечели адмирациите на журито и публиката.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Катастрофи във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: