Награди за най-добри кулинарни произведения за Никулден бяха раздадени снощи на участниците във фестивала, посветен на празника. Събитието бе със състезателен характер, а призовите места бяха определени от жури с председател шеф Иван Манчев и членове Петър Йоргов - председател на Българската асоциация за кулинарна култура, и Веселин Шарков - кулинарен експерт.
"Стана традиция Община Варна да подкрепя инициативата на Варненската туристическа камара за провеждането на това събитие. В унисон с усилията ни за възраждане на варненското културно-историческо наследство, тази година решихме домакин на този фестивал да бъде възродения Юнашки салон. Това е знаково място за спорта, но и за събития, свързани с важни инициативи! Защото тук, през 1929 г. е проведено първото лозаро-винарско изложение . Варненци бързо обвързали този отрасъл с един друг, който също е знаков за района - туризмът. Затова, съвсем логично, откриването на централните морски бани минало под мотото "Слънце, море и грозде"! Днес сме тук с различна задача - да оценим най-вкусното рибно блюдо, приготвено от младите кадри в туризма - възпитаниците на колежи и професионални гимназии. Вярвам, че ще впечатлят жури и публика, която ще се включи активно в благотворителната кампания. " Това заяви кметът
Иван Портних, при откриването на фестивала, заедно с Жельо Душев, председател на ВТК. На събитието присъстваха Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, Соня Георгиева - директор на дирекция "Туризъм", представители на учебни заведения, на ресторанти.
Отличените участници са: категория "предястия", първо място е за ресторант "Ларго", следвани от "Тримата мускетари" и "Happy". В категория "Основно ястие", победителите станаха съответно - грифид хотел "Болеро", Професионалната гимназия по туризъм и ресторанти "БМ". В категория "Десерт" спечелиха рибарница "Немо", Колежът по туризъм и ресторант "Дом на архитекта". Наградата на Община Варна за цялостно представяне бе за ресторант Mаssa kitchen, а на Варненската туристическа камара - за грифид хотел "Метропол". Наградата на журналистите отиде при Колежа по туризъм и училище "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Игнатиево. Средствата от продажби на кулинарните произведения ще бъдат предоставени на дома за възрастни хора "Гергана".