Наградиха с почетен знак “Варна” внучката на Карел Шкорпил

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:20 / 19.06.2009
617
Почетен знак "Варна" е връчен днес на Мария Хермова, внучка на чешкият историк Карел Шкорпил, работил във Варна и региона. Наградата бе дадена в рамките на честванията в града на 150-годишнината от рождението на братята Шкорпил, организирани от Българска фондация "Шкорпил". Това съобщи председателят на обществената организация доц. д-р Константин Трошев. Той подчерта, че Хермова заслужава отличието заради усилията, които е положила за съхраняване и разпространение на наследството на братята Карел и Херман Шкорпил в продължение на 65 години след смъртта на Карел през 1944 година. Трошев допълни, че Хермова е много енергична и жизнена за напредналата си възраст. Той добави още, че на церемонията е присъствал и заместник-посланикът на Чехия в България Ярослав Камас.

По думи на Трошев, Шкорпиловите дни са започнали вчера с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на ул. "Братя Шкорпил", където двамата братя са живели. Константин Трошев каза още, че след това в продължение на целия ден е проведена и научна конференция, на която са изнесени десет доклада, като сред участниците във форума са били директорът на Регионалния исторически музей във Варна Валентин Плетньов, Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и директорът на Археологическия Институт към Българската академия на науките в Шумен. Според доцент Трошев, представените доклади съдържат много сериозни изследвания и нови факти, свързани с исторически обекти, посочени от Херман и Карел Шкорпил преди повече от сто години, и ще бъдат публикувани в сборник.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).