Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Най-често възрастните хора стават жертви при пресичане във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:52 / 29.07.2011Коментари (0)724
Доброволци на Младежкия червен кръст започнаха раздаване на листовки със съвети към водачи и пешеходци във Варна. Инициативата се организира от Регионална здравна инспекция, Български червен кръст и Българска асоциация на пострадали при катастрофи - Варна. По думи на Христо Димитров председател на неправителствената организация целта на акцията е да се засили вниманието на хората върху безопасността на пътя.

Той коментира, че за съжаление в големите градове на България броят на пострадалите и загинали пешеходци е два-три пъти по-голям от броя на пострадалите в други държави на ЕС. Според Димитров в най-натоварените месеци юли и август, възрастните хора не могат да съобразяват как да пресичат и това ги прави най-застрашени от пътни инциденти пешеходци. Той посочи, че специално за Варна тази година се забелязва, че не малък процент от пострадалите пешеходци са хора на възраст над 60 години.

Другата засегната група са децата, тъй като те не се съобразяват с правилата за пресичане и изскачат на пътя без да се оглеждат. Специалистът посочи, че по отношение на културата на пресичане на българите вина за пътните инциденти не може да се търси само при пешеходците, но такава носят и водачите, които много често не са толерантни при шофиране. От своя страна пък и самите пешеходци масово нарушават правилата за движение по пътищата, поради което и са многото пътни инциденти.

"Мисля, че най-точни ни характеризират журналистите от Англия по отношение на пътната обстановка в България, а именно с четири думи- водачи психопати и пешеходци самоубийци", каза още Христо Димитров. Той добави, че е много важно пешеходците да спазват основните правила за пресичане, а именно: Да използват пешеходни пътеки и подлези, когато това е възможно; Да пресичат само на зелен сигнал и винаги да се оглеждат; Да не навлизат в отсрещното платно без да се оглеждат; Да не пресичат пред спрял автобус или автомобил; През нощта е добре облеклото на пешеходеца да е в светли цветове, за да може да бъде забелязано по-лесно от водачите на автомобили; Пешеходците никога да не бързат да пресичат при мокро и заледено пътно платно.

Христо Димитров добави освен това, че в последните години са се увеличили сигналите подавани в Българска асоциация на пострадали при катастрофи от страна на пешеходците и според статистиката, много голяма част от приключилите дознания показват, че вина за пътния инцидент носят именно те. Във връзка със засиления трафик през юли и август специалистът призова водачите да бъдат внимателни на пътя и да не се състезават с КАТ, а да имат една единствена цел - да стигнат живи и здрави, за там, за където са тръгнали.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: