Най-евтино се учи икономика във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:42 / 31.08.2011
932
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Студентите по икономика ще броят най-ниски такси тази година, ако са решили да учат във Варна. В морската столица обучението по тази специалност излиза 140 лева. За сравнение в УНСС студентите броят 173 лева на семестър, а в Алма матер - 170.

Общо от 20 до 200 лева поскъпнаха таксите за бъдещите бакалаври тази година. 16 университета са се възползвали от възможността да увеличат парите, които събират от студентите по време на кризата. Най-много се е вдигнало правото в УНСС - с около 80 лева, като младежите вече ще се бъркат с 554 лева годишно. Ако изберат да го учат платено обаче, ще трябва да броят 1662 лева за година. Икономика и администрация и управление в платена форма там пък струват 1039 лева годишно.

В Алма матер, където е традиционният бастион на юристите, таксата тази година е 500 лева - с тридесетина повече от миналата. По-ниски, отколкото в УНСС, тук са и цените на други традиционни за СУ специалности - например журналистика, политически науки, социология. За тях студентите ще плащат 500 лева за година, докато в икономическия университет ще трябва да броят по 554 лв. Най-евтина в Алма матер са педагогиката и икономиката, които струват еднакво - 340 лева за година. Най-скъпи пък са точните науки - тяхната цена е 750 лева за година. Сред ценовите парадокси в различните университети се забелязва и друг - да учиш медицина в СУ е по-скъпо, отколкото в самия Медицински университет в столицата. Таксата в него е 900 лева, докато в Алма матер бъдещите доктори броят 925 лв за година.

Най-евтиното място да следваш стопанско управление и публична администрация се оказва Техническият университет в столицата - там тези специалности могат да се усвояват срещу 280 лева за година. От тази година вузът въвежда и платено обучение по тях, като сумата е 486,50 лева. Платено може да се учи и приложна математика срещу 1096,95 лева. Иначе нормалната такса е 600 лв. За всички останали специалности бъдещите инженери, приети по държавна поръчка, плащат 305 лева.

Сред най-скъпите вузове се нареждат тези по изкуствата. В Художествената академия например за година бъдещите бакалаври плащат 800 лева, а в Националната музикална академия - 1150.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).