Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Намалиха трайно цената на изследването за рак на маточната шийка
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 16.02.2010Коментари (0)3899
©
В ДКЦ I "Света Клементина" от началото на февруари намалиха трайно цената на изследването за рак на маточната шийка. Тук се намира единственият за Северна България апарат за откриване на причинителя - човешкият папиломен вирус /HPV/. Стойността на различни места варира от 90 до 120 лева, като тук се заплащаше 80 лв. След направената през януари кампания с 50 % намаление, сега вече обявената стойност постоянно ще бъде 65 лева. През януари 2010 година се изследваха 176 пациентки на възраст между 18 и 72 години, от които при 27 жени са открити положителни резултати, а пет са с гранични стойности. Вирусът е открит при две 18-годишни момичета и една на 19 години, като със зараза най-голям брой са жени между 20 и 50 години. Точно тази тревожна статистика бе причината управителят д-р Иван Иванов да издаде заповед за намаляване на цената, за да е по-достъпна за варненки, тъй като засега изследването не се поема от здравната каса.

Апаратът е монтиран във вирусологичната лаборатория на общинското здравно заведение и е предоставен безвъзмездно през 2009 г. за ползване от Центъра за превантивна медицина и семейно здраве "Св. Георги Победоносец" в гр. София. Досега с подобна апаратура разполагаха само три клиники в София и една в Пловдив, съобщи управителят д-р Иван Иванов.

Диагностичната апаратура е закупена от производителя - немската компания "Киаген", и с нея се изследва за наличие на човешкия папиломен вирус, като определени негови щамове са причинители на рака на шийката на матката. Прилаганият метод за изследване на HPV е единственият стандартизиран тест, който е в състояние да открие ДНК на вируса и така с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. Матералът за изследването се взема от двамата акушер - гинеколози в ДКЦ I "Св. Клементина" д-р Румен Шопов и д-р Юлиян Николов, като апаратът може да се зарежда с материал и от специалисти от други лечебни заведения във Варна, допълни д-р Иван Иванов.

У нас тестът се поема при определени обстоятелства от два доброволни здравноосигурителни фонда. Д-р Иван Иванов разговаря с доброволните здравноосигурителни фондове, с които работи ДКЦ I "Св. Клементина". Повечето от тях заплащат изследването с цитонамазка и в случай, че резултатите са лоши, ще заплащат и изследването за човешкия папиломен вирус за избралите фонда жени, каза още д-р Иванов. Телефонът за информация и записване в здравното заведение е чрез централата 603 802, вътрешен 305 в АГ кабинета, където се взема материала и се изпраща във вирусологичната лаборатория. При наличието на направление прегледът и вземането на материала от гинеколозите е безплатно само срещу пациентската такса, която се заплаща на регистратурата.

Специалистите обясняват, че човешкият папиломен вирус /HPV/ е доста често срещан вирус при мъжете и жените. Той се предава по полов път при генитален или анален сексуален контакт. По-голямата част от сексуално активните хора се заразяват с HPV в някой момент от техния живот, въпреки че повечето от тях никога няма да разберат това, тъй като HPV в повечето случаи не предизвиква определени признаци и симптоми.

HPV тестът на Digene е единственото одобрено от асоциацията по храните и лекарствата на САЩ изследване, чиято съвременна технология позволява откриването на генетичния код /ДНК/ на вируса. Днес цитонамазката и HPV тестът се налагат като две взаимно допълващи се стъпки при ранното откриване на рака на маточната шийка при рутинния скринингов гинекологичен преглед, както е възприето в страните от Европейския съюз. Комбинирани двете изследвания дават 100 % достоверност на разултатите.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас. За съжаление, въпреки напредъка на медицината, в България все още по една жена на ден умира от рак на маточната шийка. В последните 4-5 години ежегодно се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 % от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. За разлика от повечето злокачествени заболявания , обаче, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим, тъй като е известен неговият биологичен причинител - човешкият папиломен вирус /HPV/. Ето защо ранното доказване на наличието на вируса дава реална възможност за ефективно предпазване от болестта.

Методът за диагностика, известен като HPV тест, се прилага в България от близо две години. Около 20 % от изследваните с него жени са дали положителен резултат за вируса, причинител на рака на маточната шийка. Този тест е признат за "златен стандарт" в скрининга на това злокачествено заболяване, допълни д-р Иван Иванов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: