Намаляват престъпленията в центъра, повишение по кварталите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:40 / 23.02.2010
1055
През изминалата 2009 година основните цели пред ръководството и личния състав на ОД на МВР-Варна са били ефективно противодействие на криминалната, икономическата и организираната престъпност, провеждане на качествено и в срок полицейско разследване, опазване на обществения ред и осъществяване на активна превантивна дейност, целящи обезпечаване на сигурността в региона и укрепване доверието на гражданите в органите на МВР. Сред приоритетите на областната дирекция е и осигуряване пожарната безопасност на населението и осъществяване на ефективен противопожарен контрол и превантивна дейност. Това се съобщава в доклад, публикуван в сайта на варненската полиция.

През изминалата отчетна година се утвърди дейността на звено "Полицейско разследване". Процесът на сработване и изграждане на екипност в съвместната работа на дознатели и полицейски служители продължава и в момента, но дотук резултатите са положителни и носят увереност, че през настоящата година и двете дейности ще израснат качествено на ново, по-високо ниво.

През изминалата 2009г. в подразделенията на ОД на МВР-Варна са постъпили общо 11 736 заявителски материала за извършени престъпления от общ характер, срещу 11 507 за 2008г.

Регистрираните престъпления са 8019. Налице е устойчивост на нивото на криминалната престъпност през последните две години. На териториите, обслужвани от отделните районни управления, снижение на общото ниво на престъпността се отчита в централна част на град Варна. За сметка на това в посока периферията и околностите на града се очертава тенденция на ръст, както на общото ниво, така и на отделни структуроопределящи престъпления.

На териториите на Трето и Четвърто РУ увеличението е средно около 5,0 на сто, докато в прилежащите около града територии, в които през последните четири-пет години прогресивно нарастват обема на строителството и броят на неофициално постоянно пребиваващото население, ръстът е в рамките на 14 до 26 % спрямо 2008г. Тези статистически показатели имат своето обективно обяснение. От една страна на територията, обслужвана от Трето РУ, към момента функционират три МОЛ-а и множество хипермаркети и бизнес-центрове. Същевременно продължава строителството на големи обществени сгради. Това дава своето отражение върху характеристиката на оперативната обстановка - налице е общо увеличение на кражбите на имущество, като преимуществен дял заемат посегателствата, извършени на посочените по-горе обществени места, докато при "домовите" кражби, въпреки че районното управление обслужва постоянно живущо население над 150 000 души, се отчита снижение от 20 на сто.

От друга страна все по-често са обект на посегателства прилежащите до града територии, обслужвани от Четвърто и Пето РУ и РУ Аксаково, където изключително се разрасна строителството на "затворени" жилищни комплекси и еднофамилни жилища, обитавани в голямата си част от лица, притежаващи значително и скъпо движимо имущество. Тук трябва да посочим и още една характерна особеност - влошената финансова обстановка в страната и засилващата се безработица, провокират извършването на престъпления и от лица, които до момента нямат криминални прояви.

Дори в град като Варна през последните две години е налице чувствително свиване на пазара на труда, като фирмите освободиха голяма част от неквалифицирания си персонал. Голяма част от тези лица не се завръщат по родните си места, а остават за пребивават в града, най-често без никаква регистрация, обитаващи недовършени или изоставени обекти именно в околностите на големия град. Голяма част от тези лица формират контингента по линия "имуществени престъпления", в т.ч. и грабежи.

Увеличението при последните общо за региона е близо 15 на сто, но най-характерно е то за централната част на град Варна, обслужвана от Първо РУ - общо извършени 111 грабежа, или завишение от 35% спрямо 2008 година. В преобладаващата си част посегателствата са над дамски чанти, накити, дребни суми пари и мобилни телефони, извършени чрез издърпване или заплаха с физическо насилие.

През 2008г. и 2009г. на територията, обслужвана от ОД на МВР-Варна не са регистрирани грабежи, извършени на автомагистрали и главни пътища.

Тенденцията при посегателствата над МПС също е в посока увеличаване на тези престъпления от 2007г. насам. Следва да отбележим обаче, че регистрираните 284 кражби на МПС са с 29 повече спрямо 2008г., но стойността им е далеч по-ниска в сравнение с данните до 2006 година. Завишението през 2008 и 2009г. по-скоро сочи, че тези престъпления, макар и не в мащабите до преди 4-5 години, остават сред структуроопределящите, с трайна тенденция да влияят на характера на оперативната обстановка в силно динамичен в демографско и икономическо отношение регион като Варна.

През 2009г. са разкрити 4152 криминални престъпления, срещу 3917 за 2008г. Постигната е разкриваемост от 51,8 %, срещу 50,4 на сто за предходния период. През годината са разкрити и 1168 престъпления, извършени в минали години.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).