Намериха подслон за самотна варненска майка с новородено

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:50 / 19.05.2011
1078
Варненката Х.И. с бебе на 9 дни остава на улицата дни след изписването им от родилния дом. Бащата на детето е изчезнал месеци преди раждането, то е записано на името на майката. Тя не разчита на помощ от близки и познати. Останала без никакви средства, се надява на подкрепата на социалните служби.

В родилния дом получих информация от отдела "Закрила на детето", социален работник разговаря с мен и като разбраха, че съм решила сама да гледам бебето, ми предложиха да ме настанят в защитено жилище, каза самотницата. Тя подготвя необходимите документи и вчера сутринта пеша преминава от центъра на Варна до кв. "Чайка", където е социалната служба, с детето на ръце и 3 торби с дрехи - всичко, с което разполага.

Оттам я насочват по каналния ред към Звено "Майка и бебе", където се настаняват жени с подобна съдба. За съжаление, не всички изисквания за постъпването й са спазени. Липсват важни удостоверения, казаха социалните работници от звеното. Според нормативните разпоредби майката трябва да остане на улицата. Законът изисква да се представят изследвания, които продължават дни, а в случая бе необходима бърза намеса.

След разговор с директорката на Комплекса за социални услуги за деца и семейства към Националния център за социална рехабилитация Румяна Йорданова, която въпреки че бе в отпуск, се зае със случая, майката и бебето останаха в защитеното жилище. Направихме всичко възможно, за да не я оставим сама. Ще помогнем за издаване на всички документи, както постъпваме при необходимост и с други майки, каза Йорданова.

Х.И. може да остане в защитеното жилище 6 месеца. През това време социалните работници ще се погрижат да й намерят работа, квартира, ясли за бебето, ще помагат за отглеждането му. Има случаи, когато майките остават и повече време при нас, докато стъпят на краката си. Стремим се да възстановим нарушените взаимоотношения с бащите, с родителите, с роднините. Има жени от цяла България, които идват тук, а после се прибират по домовете си. Важното е децата да остават с родителите си, бащите да ги припознават и да се грижат за тях, допълни Йорданова.

Звено "Майка и бебе" е открито преди повече от 5 години. Досега тук са приютени 54 жени. Сега са настанени 4 майки с бебета. За тях се грижат 6-има души - социални работници, медицински специалист, охрана. Капацитетът на звеното е 8 места. Предоставят се самостоятелни стаи на приютените, кухня, санитарни помещения. Голяма е подкрепата на община Варна, която отпуска по 500 лева за наемане на квартира след изтичане на срока, в който може да се ползва социалната услуга.

Държавната делегирана дейност се осъществява съвместно с отдела "Закрила на детето", откъдето се получава необходимото направление. В звеното се приемат и бременни жени, които нямат близки и подслон. Често "Майка и бебе" си сътрудничи и с други неправителствени организации като "SOS семейства в риск", "Гаврош".

Приетите в звеното жени разполагат не само с отлични битови условия за отглеждане на децата, храна, но и получават консултации по всички въпроси, които ги интересуват, включително и юридически.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).