Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Намериха подслон за самотна варненска майка с новородено
Автор: Екип Varna24.bg 13:50 / 19.05.2011Коментари (0)1078
© Impact Press Group
Снимка Архив
Варненката Х.И. с бебе на 9 дни остава на улицата дни след изписването им от родилния дом. Бащата на детето е изчезнал месеци преди раждането, то е записано на името на майката. Тя не разчита на помощ от близки и познати. Останала без никакви средства, се надява на подкрепата на социалните служби.

В родилния дом получих информация от отдела "Закрила на детето", социален работник разговаря с мен и като разбраха, че съм решила сама да гледам бебето, ми предложиха да ме настанят в защитено жилище, каза самотницата. Тя подготвя необходимите документи и вчера сутринта пеша преминава от центъра на Варна до кв. "Чайка", където е социалната служба, с детето на ръце и 3 торби с дрехи - всичко, с което разполага.

Оттам я насочват по каналния ред към Звено "Майка и бебе", където се настаняват жени с подобна съдба. За съжаление, не всички изисквания за постъпването й са спазени. Липсват важни удостоверения, казаха социалните работници от звеното. Според нормативните разпоредби майката трябва да остане на улицата. Законът изисква да се представят изследвания, които продължават дни, а в случая бе необходима бърза намеса.

След разговор с директорката на Комплекса за социални услуги за деца и семейства към Националния център за социална рехабилитация Румяна Йорданова, която въпреки че бе в отпуск, се зае със случая, майката и бебето останаха в защитеното жилище. Направихме всичко възможно, за да не я оставим сама. Ще помогнем за издаване на всички документи, както постъпваме при необходимост и с други майки, каза Йорданова.

Х.И. може да остане в защитеното жилище 6 месеца. През това време социалните работници ще се погрижат да й намерят работа, квартира, ясли за бебето, ще помагат за отглеждането му. Има случаи, когато майките остават и повече време при нас, докато стъпят на краката си. Стремим се да възстановим нарушените взаимоотношения с бащите, с родителите, с роднините. Има жени от цяла България, които идват тук, а после се прибират по домовете си. Важното е децата да остават с родителите си, бащите да ги припознават и да се грижат за тях, допълни Йорданова.

Звено "Майка и бебе" е открито преди повече от 5 години. Досега тук са приютени 54 жени. Сега са настанени 4 майки с бебета. За тях се грижат 6-има души - социални работници, медицински специалист, охрана. Капацитетът на звеното е 8 места. Предоставят се самостоятелни стаи на приютените, кухня, санитарни помещения. Голяма е подкрепата на община Варна, която отпуска по 500 лева за наемане на квартира след изтичане на срока, в който може да се ползва социалната услуга.

Държавната делегирана дейност се осъществява съвместно с отдела "Закрила на детето", откъдето се получава необходимото направление. В звеното се приемат и бременни жени, които нямат близки и подслон. Често "Майка и бебе" си сътрудничи и с други неправителствени организации като "SOS семейства в риск", "Гаврош".

Приетите в звеното жени разполагат не само с отлични битови условия за отглеждане на децата, храна, но и получават консултации по всички въпроси, които ги интересуват, включително и юридически.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: