Направиха първа копка на канализационна помпена станция "Акациите"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:50 / 04.06.2013
901
Морето по варненското крайбрежие ще бъде чисто и без неприятни изненади за летуващите. Това ще се случи, след като приключи напълно проектът за рекунструкция, модернизация и изграждане на канализационна помпена станция "Акациите". Днес беше направена първата копка от втория етап на проекта.

"Изграждането на помпената станция и тласкателя е крайно необходима на Варна. Така битовите отпадъчни води от три подрайона и Приморския парк ще се отвеждат до пречиствателната станция и няма да замърсяват морето. Към момента поради строителството в района, дори и при сухо време се стига до преливане на колектор "Чайка", който събира водите и замърсява крайбрежната зона и морската вода". Това обясни ръководителят на проекта инж. Дарина Йорданова.

Общата стойност на проекта е над 43 милиона лева и той трябва да приключи в рамките на една година.

"Проектите във водния сектор, които в момента са процес на изпълнение, са за около милиард и половина лева. Те обхващат почти всички източници за отпадни води по Черноморието. Има и проекти, като този във Варна, които са подписани през миналата година и започват изпълнение сега. По програмата "Околна среда" към момента са разплатени около 25 процента от парите. Общо са договорени около 140%. Това е възможно, заради остатъци и икономии от всеки един проект, като се освобождават средства, които се предоставят на други бенефициенти. За новия програмен период от 2014 година амбицията е да се запази размера на финансиране от предходния - 3,5 милиарда лева". Това обясни Спиридон Александров, началник на отдел в управителния орган на ОП "Околна среда". Той допълни, че към момента са усвоени повече от 200 млн. лв. за Черноморието, като 97 милиона от тях били за решаването на проблема в Приморско.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).