ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Напрежението в хотелиерския и ресторантьорския сектор расте | ||||||
| ||||||
От бранша заявиха, че са готови да преминат към стачни действия. "Държим за спазването на законите, изсветляването на бизнеса и коректните и лоялни конкурентни отношения. По никакъв начин не искаме да ощетим нито държавата, нито който и да било. Искаме една нормална, благоприятна бизнес обстановка, за да можем да си вършим работата.“ Това каза в сутрешния блок на тв "Черно море“ с водещ Иван Барбов Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. По думите му благоприятната бизнес обстановка зависи от законодателството в много аспекти. "Това са проблеми, които трябва да бъдат решени, защото бизнесът все повече издъхва, а това се отразява и на държавата. Данъците са следствие на нормалното функциониране на всеки един бизнес, те не трябва да бъдат цел“, каза Павлин Косев и уточни, че предстоят срещи в различните министерства, на които да бъдат обсъдени възможностите за разрешаване на настоящите проблеми. От разговора в студиото на тв "Черно море“ с експерта стана ясно, че браншът подкрепя задължителната регистрация по ДДС на всички фирми в отрасъл "Туризъм“. Това ще доведе до изсветляване на сектора и ще осигури равнопоставеност на стопанските обекти, което гарантира и излизането от сивия сектор. Относно Наредба Н-18, известна като наредбата за касовите апарати, Павлин Косев изказа мнение, че бизнесът още не е готов за тази промяна. "За наредбата сме, но тя трябва да се доизчисти, за да може да се приложи в реалния й смисъл“, категоричен бе той. Що се отнася до проверките, контрол трябва да има, но поправката в закона за запечатването на обектите е твърде крайна мярка, смята експертът. "Намирайки някаква фискална нередност, каквато и да е тя, при първо нарушение не е нормално обектът да бъде запечатан по време на активен сезон. 14 дни или месец този обект стои запечатан, персоналът остава без работа и реално бизнесът фалира. Съгласни сме некоректните колеги да бъдат запечатани, но нека първо да има глоба“, апелира Косев. Относно касовата наличност, ако при внезапна проверка бъде отчетена по-голяма, но в рамките на допустимия процент от бакшиш, това да не се счита за фискална нередност, а да има толеранс. "Няма как сервитьорът след всяка сметка да тича и да отделя бакшиша на отделно място. Това е абсурдно и практически неприложимо“, добави Косев. Той напомни също, че в почти всички европейски държави ДДС-то е под 10%, а при една петпроцентна данъчна ставка и у нас със сигурност бизнесът ще изсветлее и събираемостта от страна на държавата ще е доста по-голяма. "Планираме, ако нещата не се случват в положителен за бранша аспект, в събота да преминем към символични стачни действия. Служителите ще бъдат облечени в жълти жилетки. Няма да затваряме нито хотели, нито ресторанти, но искаме да покажем, че не сме съгласни с тази бизнес обстановка“, каза Павлин Косев и добави, че ако нещата не се променят, от 1 февруари браншът ще предприеме ефективни стачни действия. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 23.01.2020 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Вижте две снимки от Варна с разлика от 118 години
08:29 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета