Нарастват продажбите на гаражи и места за паркиране във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:03 / 28.03.2011
1258
Нов вид сделки набират скорост на пазара за недвижими имоти във Варна. Само в един от специализираните сайтове се появиха близо 20 оферти за продажба на паркоместа и гаражи за леки автомобили предимно в центъра на града. Цените са от 5500 евро за 32 кв.м паркоместо в бутиков жилищен комплекс край "Евксиноград" до 17 000 евро (30 кв.м) в центъра. Повече от половината оферти са за гаражи. В "Чайка" за клетка от 17 кв.м цената е 7000 евро, в широкия център същата площ се предлага за 8800 евро. Явно при този вид сделки цената се определя от това, доколко силно е блокирано движението в района. Например в идеалния център, където свободното паркиране е станало почти невъзможно, цените хвърчат от 10 000 евро нагоре. Сред офертите има и една за продажба на цял паркинг (1440 кв.м) за 99 000 евро до автогарата. При сегашните нормативни неуредици може да се окаже, че сделката само за него ще бъде напълно законна, заявиха брокери на пазара за недвижими имоти. По техните думи причината е в това, че паркоместата при строежа на сградите нямат ясен законов статут, трудно могат да се определят като самостоятелен имот, който да стане обект на покупко-продажба.

Обикновено може да се продаде като идеална част от имот, ползването на която се урежда от допълнителен договор със собственика, коментират юристи. Но и тук имало сериозни пречки, защото подобна покупка е невъзможна в сграда, където не притежаваш жилище, защото означава да платиш само за идеални части. Имало случаи, когато паркоместата се очертават със самостоятелни граници и се вписват в нотариалните актове на собствениците им, но и този начин невинаги издържа законово, според сегашната нормативна уредба, твърдят юристите. Проблеми имало дори когато в нотариалния акт фигурира идеална част от подземния гараж със съответното право на ползване. Новият вид сделки изпреварва законодателството. От нотариалната камара и Камарата на строителите в България (КСБ) са внесли в МРРБ предложение за законови промени, с които паркоместата да бъдат признати като самостоятелни недвижими имоти.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).